UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-06-17 14:23

Kovács Benedek Máté a Falco meghatározó kosarasává válna

A 19 éves Kovács Benedek Máté az AS Monaco Basket kosárlabdacsapatából a felnőtt magyar első osztályú bajnokság legutóbbi bajnokához, a Falco KC Szombathely együttesébe igazolt – a Franciaországban tapasztaltakról, valamint a céljairól beszélgettünk vele.

Nagy változás történt 2018 szeptemberében Kovács Benedek Máté életében: a bulgáriai U16-os B divíziós Európa-bajnokságon nyújtott kiemelkedő teljesítményét követően ajánlatot kapott a nívós franciaországi AS Monaco Basket csapatától, amit örömmel fogadott el, ezzel együtt távozott a ZTE együtteséből.

Kovács Benedek a következő évadban már a Falco KS Szombathely színeiben bizonyíthat Forrás: AS Monaco
Kovács Benedek a következő évadban már a Falco KS Szombathely színeiben bizonyíthat Forrás: AS Monaco
„Erőnlétben, gyorsaságban, játéktudásban és dobásban egyaránt sokat fejlődtem, rengeteg olyan tapasztalatot szereztem, amelyet később is kamatoztathatok. Két évig voltam kint; szép volt, jó volt, de elég volt, haza szerettem volna térni. Ezzel nem azt mondom, hogy végleg lemondok a nemzetközi pályafutásról. Arra célzok, hogy a karrierem szempontjából jelenleg a felnőtt első osztályú magyar bajnokság tűnt a legjobb döntésnek” – fejti ki gondolatait a 19 éves reménység. Számtalan ajánlat közül a 2018/2019-es kiírás bajnokáét, a Falco KC Szombathelyét fogadta el. „A Falco sok éve ott van az NB I/A élvonalában, meghatározó szereplője a ligának. A klub tehát stabil lábakon áll, kiegyensúlyozott a teljesítménye, ráadásul a város is nagyon szimpatikus, úgyhogy örömmel írtam alá a szerződésemet.” Benedek attól függetlenül is megtiszteltetésként tekint a lehetőségre, hogy tudja, az legfőképpen a következő évadban hatályba lépő, úgynevezett fiatalszabály (az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében legalább egy, 23 évnél fiatalabb magyarnak végig a pályán kell lennie – a szerk.) miatt érkezett. „Nem lehet tudni, kiből, mit hoz ki a szabály – reménykedem abban, hogy az összes csapatban pozitív kimenetele lesz. Rövid időn belül szeretnék az együttes meghatározó alakjává válni. Természetes, ha az első szezonban kevesebb szerepet kapok, de a mentalitásommal és a munkámmal minél több játékpercet harcolnék ki.” A fiatal arra is kitért, szerinte meddig juthat el a Falco a következő kiírásban: „A koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért, eredmény nélküli bajnokságban az élen zártak a sárga-feketék. Sikerült megtartani az alakulat magját, amelyhez jó képességű utánpótláskorúak csatlakoznak. Amondó vagyok, megvan rá az esély, hogy a legjobb háromban zárjunk, netán az aranyéremért küzdjünk.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.