UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-06-19 16:19

Birkózás: még az idén rendezhetnek világversenyeket

Rendhagyó, de a koronavírus-járvány közepette máshol is bevált online ülést tartott a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) legfőbb döntéshozó testülete, a büró, amelyen a szokásos formaságok – például a költségvetés, a pénzügyi mérleg elfogadása – mellett fontos rendeleteket hozott a sportág újraindításáról, ezzel együtt az utánpótlás-világversenyekről.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) hivatalos honlapja által közölt cikkben a szervezet ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter leszögezte, hogy jelenleg elég nehéz előre tervezni egész évre:

Valószínűleg Szél Anna (pirosban) is bizonyíthat a nemzetközi porondon az idén Forrás: MBSZ
Valószínűleg Szél Anna (pirosban) is bizonyíthat a nemzetközi porondon az idén Forrás: MBSZ
„Ezért fogalmazott úgy Nenad Lalovic, az UWW szerb elnöke, hogy az A terv mellett-mögött lennie kell B és C tervnek is. Mi maradjunk az optimista variációnál, amely szerint ugyan augusztus 31-ig nem rendeznek nemzetközi versenyt, de utána meg lehet rendezni utánpótlásban több kontinensbajnokságot. Biztosan törölték a serdülő Eb-t és a kadét-vb-t, utóbbit mi, magyarok rendeztük volna Budapesten a Tüskecsarnokban, ám jövőre tényleg meglesz a viadal augusztus második felében, a tokiói olimpia után, szintén nálunk. Hasonló vonatkozik a veterán vb-re, 2020-ban nem, de jövőre lezajlik Görögországban.” Szeptemberben és októberben a kadét, a junior és az U23-as Eb-re sor kerülhet, az eredeti szervezők mellett újak is jelentkeztek, az UWW június végéig dönt a pontos helyszínekről és időpontokról. Itthon ez után állítja össze az MBSZ szakmai bizottsága a hazai versenynaptárt, várhatóan július elején. November-december folyamán jöhetnének az utánpótlás-világbajnokságok (junior és U23-as), sőt tervbe van véve a felnőtt-világbajnokság is, hiszen így a februári, római Eb után lenne még egy nagy verseny ebben az évben. Helyszínként Szerbia és Grúzia merült fel. Ennek a vb-nek az ötkarikás kvalifikáció szempontjából nem lenne jelentősége, továbbra is a 2019-es, nur-szultani vb eredményei, valamint a jövő évi kontinentális és világselejtezőn szerzett helyezések számítanak (mint ismert, az európai kvalifikációra márciusban kerül sor Budapesten − a szerk.). Jövőre a 2020-as rendszer szerint alakulhat a versenynaptár, a katowicei Eb előre jön áprilisról februárra, s ősszel Oslóban lesz a vb november 2. és 10. között. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.