UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-06-19 20:05

Öttusa: újra dübörög a KSI szakosztálya

A KSI öttusaszakosztályának vezetőjétől, Takács Pétertől érdeklődtünk a kényszerszünet utáni újraindulásról.

Nem volt egyszerű feladat a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben felügyelni a KSI öttusaszakosztályának megközelítőleg kétszáz versenyzőjét, az egyesület mégis nagyobb veszteség nélkül vészelte át az időszakot, és immár, ha fokozatosan is, de kezd visszatérni a régi kerékvágásba.

Újra dübörög a KSI szakosztálya Forrás: KSI
Újra dübörög a KSI szakosztálya Forrás: KSI
Abban, hogy az utánpótlás-nevelő klub ne veszítse el „állománya” egy részét, valamint a fiatalok lelkesedését is őrizze, a legnagyobb szerepe az edzőknek volt a rendhagyó hetek alatt. A szakosztály vezetője, egyben az élversenyzőkkel foglalkozó vívómestere, Takács Péter nem is tagadja, hogy a lemorzsolódással kapcsolatban bőven mutatkoztak aggodalmai. ksi_takapcspeter„Félő volt, hogy kevés gyerek fog visszajönni, de a korlátozások enyhítése után azt tapasztaltuk, hogy újra elkezd pezsegni az élet a szakosztályban. Az otthon töltött napok alatt a csoport- és szakedzőink folyamatosan online edzéseket tartottak a versenyzőinknek, amely órák egyik legfontosabb része a visszacsatolás volt. A gyerekek nem csak elvégezték a feladatokat, hanem különböző formákban számot is adtak azokról. Bizonyítottan részt vettek a munkában, és ennek is köszönhető, hogy viszonylag könnyen ment a visszaállás. Amint lehetett, özönlött be a társaság a KSI épületébe. Az edzők egyik legnagyobb kihívását az érdeklődés folyamatos fenntartása jelentette, és ezt úgy tűnik, sikerült teljesíteni. Ma már mind az öt sportágunk működik.” A szakember szerint a sikeres újraindulásnak elengedhetetlen kelléke volt a szülők otthon végzett, áldozatos partnersége is. „Többször is filozofáltam azon, hogy tulajdonképpen a gyerek sportolása csak egy kisebb szegmense annak a munkának, amit a szülőknek ebben az időszakban pluszban szükségeltetett végezniük – hiszen sok más minden mellett még tanulni is kellett. Ezzel együtt az ő közreműködésük a dologban nagyon pozitívan hatott.”
Gulyás Michelle még a tokiói olimpián is ott lehet Forrás: pentathlon.hu
Gulyás Michelle még a tokiói olimpián is ott lehet Forrás: pentathlon.hu
A szünetben csak az olimpiai kerettagok részére voltak biztosítottak a teljeskörű felkészülési körülmények. Ők jelenleg négyen tartoznak a KSI kötelékébe. A rutinos Kasza Róbert mellett a már fiatalabb generációt képviselő Regős Gergely és Bereczki Richárd, valamint a még juniorkorú, 19 éves Gulyás Michelle. Maga a junior és az ifjúsági korosztály a szigorú egészségügyi előírásokat betartva a második lépésben kezdhette meg a tréningeket. Köztük is szép számmal akadnak válogatott ígéretek. Az elmúlt év korosztályos világversenyein szerepelt Kállai-Simóka Nóra, László Beáta, Basa Lili, Vajda János és persze, Gyurka Márk Manó, aki U19-es egyéni vb-bronzérmet szerzett. Hogy idén lesznek-e hasonló megméretések, még mindig rejtély. A nemzetközi szövetség (UIPM) továbbra sem döntött a sorsukról. „Egyelőre még hazai verseny sincs kilátásban – folytatja Takács Péter. – Minden fiatal számára fontosak a nemzetközi viadalok, de leginkább azok érezhetik meg a hiányát, akik utolsó, legérettebb, legjobb évüket töltik a korosztályukban. Nem beszélve arról, ha valaki a felnőttek közé lép, de most még éremesélyesként szerepelhetne a junior Európa- vagy világbajnokságon.” A bizonytalanság időtartama jelen pillanatban megjósolhatatlan. Egyelőre maradnak a felmérők. A múlt héten a laser runnal kezdődött meg a sor. „A felmérőkön most senki nem arra kíváncsi, milyen remek teljesítményre képesek a fiatalok, csupán arra, hogy hol tartanak. A gyerekek motivációja szempontjából lenne nagyon fontos, hogy tiszta képet lássanak maguk előtt az év hátralévő részét illetően. A munkát elkezdtük, a szakosztály dübörög. Hogy mit hoz a jövő, még nem tudjuk, de ebben a létszámban és minőségben szeretnénk folytatni. 2013 óta több korosztályban is a hazai és a nemzetközi öttusa élmezőnyéhez tartozunk. Hasonló sikerekben bízunk, és amíg van lehetőségünk, igyekszünk megtartani az élversenyzőinket, mert ők idővel húzóerővé, példaképpé lépnek elő az utánpótlásunk számára.”

ksimadarasKSI a porondon Februárban azzal a céllal kötött megállapodást a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a KSI, hogy egy közösen kialakított program keretében összekapcsolják a sport- és a cirkuszművészet utánpótlását. „A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képzési igazgatója, Kovács Gábor Dénes év végén megkeresett: mi lenne, ha a sport és a művészeti világ kezet fogna? – tájékoztat a korábbi kiváló öttusázó, a világ- és Európa-bajnok Madaras Ádám sportágfejlesztési programvezető. – Az egyesületünk elnökének, Zsoldos Péternek elvittük az ötletet, aki örömmel fogadta az egyedülálló lehetőséget. Hogyan képzeljük el a közös a munkát? Számos sportoló van, aki hosszú éveken keresztül dolgozott, mégis megakad egy ponton, nem jut el a kívánt szintre, és végül abbahagyja a sportot. A művészvilág számukra kínál egyfajta alternatívát. Az öttusázó tud vívni, úszni, lovagolni, megtanul a lóról esni, kiváló fizikai alapképzettséggel rendelkezik. Másrészt a megállapodás értelmében remek szakemberek értekezhetnek, adhatják át tapasztalataikat egymásnak a két területről.”

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.