UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-06-21 08:59

Kézilabda: a nagypapa szerepében – Hajdu János további két évig marad a NEKA sportszakmai igazgatója

Az idén nyáron lesz hétéves a NEKA, amely a következő évadban már női NB I-es csapattal is büszkélkedhet. Az akadémiával éppen szerződést hosszabbító korábbi szövetségi kapitányt, Hajdu Jánost kérdeztük.

Továbbra sem gyengül a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia szakembergárdája: több kiváló edző szerződést hosszabbított a klubbal, mások mellett a korábbi női szövetségi kapitány, Hajdu János is, aki a kezdetek óta ott áll a fiatalok mellett az egyik vezető hazai utánpótlás-nevelőműhelyben. Hét év hosszú idő, sok minden történt az akadémián, ezért talán érdemes mérleget vonni, hogy mire is a legbüszkébbek az ott dolgozók.

Hajdu János jól érzi magát a balatonboglári akadémián Fotó: Tompos Gábor/NEKA
Hajdu János jól érzi magát a balatonboglári akadémián Fotó: Tompos Gábor/NEKA
„Lehet, hogy elsőre meglepően hangzik, de arra, hogy minden évben volt tíz-tizenöt növendékünk, aki megkapta a Jó tanuló, jó sportoló elismerést – kezdte Hajdu János, a NEKA sportszakmai igazgatója. – Ez azt jelenti, hogy nem csak ezer-ezerkétszáz órát edzenek évente, hanem jól tanulnak, nyelvvizsgáznak, egyetemre jelentkeznek, és nagyon nagy részüket fel is veszik. És persze az sem utolsó, hogy már a felnőttválogatottban is mutatkozott be NEKA-játékos, vagyis nem igaz, amit egyesek állítanak: mi tényleg a magyar kézilabdának neveljük a fiatalokat.” A balatonbogláriak első számú női ifjúsági együttese a következő évadban szintet léphet: ifj. Kiss Szilárd és Woth Péter vezetésével, a Szent István SE-vel közösen az NB I-ben szerepelhet. Persze nem érdemtelenül. „Az előző évadban úgy éreztük, hogy megpróbáljuk a fiataljainkat az élvonalban versenyeztetni. Tavasszal az első helyen álltunk, és a sorsolásra tekintve jó eséllyel megnyertük volna a bajnokságot. Akkor érkezett a koronavírus-járvány és a szövetség döntése, miszerint a bajnokság mintha meg sem történt volna… Szerencsére aztán adódott előttünk ez a lehetőség, és nem vesztek el a gyerekek álmai. Készültünk rá és hittünk benne, azt gondolom, jó erőpróba lesz ez a csapatnak, juniorválogatott sportolókként szokniuk kell azt a szintet, amit az NB I képvisel. Halljuk a hangokat, hogy nem mindenki örül az első osztályú tagságunknak, mert a klubok így elesnek egy elég komoly piactól. De megnyugtatom őket: egy-két év múlva sokkal jobb játékosokat fognak kapni, mintha most az akadémiáról kikerülve leigazolnák őket.” Hajdu edzői pályája során sok helyen megfordult. A 67 éves szakember remekül érzi magát jelenlegi állomáshelyén, ahol tényleg minden adott jó munkához, a fiatal kézilabdázók neveléséhez. „Edzőként végigjártam a ranglétrát, dolgoztam korosztályos csapatoktól egészen a felnőttválogatottakig, negyvenöt év alatt sok tapasztalat halmozódott fel, de azt gondolom, hamarabb kellett volna egy ilyen akadémiára kerülnöm, vagy legalábbis hamarabb kellett volna egy hasonló létrehozni Magyarországon. Sportszakmai igazgatóként Mocsai Lajossal közösen a szakmai iránymutatás a feladatom. Padon már nem ülök, legfeljebb segítőként, az edzéseken egyéni képzést vezetek. Mentorfeladatot látok el a fiatal edzők mellett, illetve a gyerekek mellett egyfajta nagypapai szerepet is felvettem már, velük is jó a kapcsolatom, kitűnően érzem magamat Balatonbogláron.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.