UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-06-27 18:41

Birkózás: utánpótlásversenyt rendeztek Győrött

„Amondó vagyok, nem szabad már rizikót látni abban, hogy versenyeket szervezzünk” − mondta Győr sportért felelős polgármesteri biztosa, Petrov Iván az Olimpiai Sportparkban rendezett, koronavírus-járvány okozta leállást követő első birkózóviadalon.

Száztizenhat sportoló vett részt a koronavírus-járvány okozta leállást követő első birkózóversenyen Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A GYAC-kupán a 10-13 éves korosztály nézet farkasszemet egymással három szőnyegen. A diák I-es és a diák II-es kategóriában tizenegy-tizenegy súlycsoportban hirdettek bajnokot, mi több, a lányok is megmutathatták magukat: 32 kilóban rendeztek meccseket. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy több olyan kategória volt, amelyben a fiúk között küzdöttek a hölgyek: a 63 kilogrammosok mezőnyében a dorogi Kollár Alexandra az összes srácot maga mögé utasítva nyert aranyérmet.

Győrött rendezték a koronavírus-járvány okozta leállást követő első birkózóversenyt Fotó: Liziczai Miklós
Győrött rendezték a koronavírus-járvány okozta leállást követő első birkózóversenyt Fotó: Liziczai Miklós
Az erőpróba hajrájában a rendező Győri Atlétikai Club birkózószakosztályának vezetőedzőjét, Kozalk Tibort arról kérdeztük, nem félt-e megszervezni a viadalt a világban még mindig tomboló fertőzés idején. „Természetesen nem hagyhattuk figyelmen kívül a járványt. A birkózószövetség és a győri önkormányzat véleményét, engedélyét egyaránt kértük; a tisztálkodási, valamint fertőtlenítési szabályokat betartva szerintem nem vállaltunk hatalmas kockázatot a seregszemle lebonyolításával. Hozzáteszem, a Interreg pályázat azon feltételeinek kellett megfelelnünk, amelyet közel három évvel ezelőtt elfogadtunk; ennek keretében az osztrákokkal közösen rendszeresen rendeztünk edzőtáborokat, félévente pedig versenyeket. Június végén jár le a szerződés, de még egy erőpróbát le kellett bonyolítanunk; emiatt került sor a mai megméretésre is. Nem lehettünk ugyanakkor tisztában azzal, hogy a kényszerpihenő milyen mértékben rontott a gyerekek fizikai állapotán, valamelyest tehát tartottam attól, hogy sérülékenyebbek lesznek. Szerencsére senkinek nem lett baja, odatették magukat, hajtottak, s szépen küzdöttek” − nyilatkozott Kozalk. Némiképp meglepő lehet, hogy az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván is jelen volt a megméretésen. Persze nem ebben a minőségében, hanem Győr sportért felelős polgármesteri biztosaként. A szakember végigizgulta a mérkőzéseket, mi több, csillogó szemekkel figyelte a párharcokat. „Állíthatom, baráti a kapcsolatunk Tiborral; precíz és hihetetlenül fontos az a munka, amelyet Győrben végez – így Petrov Iván. – Több küzdősportszakosztály működik a városban, mindegyiket nagyon szeretem. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek legalább egyszer az életben megtapasztalják a győzelem és a vereség ízét, azt, amikor nincs olyan, hogy döntetlen. Amondó vagyok, nem szabad már rizikót látni abban, hogy versenyeket szervezzünk: példaként említem az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot, amely folytatódott. A járványhelyzetet nagyon profin kezelte a kormány, amely engedi a viadalok lebonyolítását, mi pedig élünk ezzel a lehetőséggel.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.