UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-07-01 13:22

Kézilabda: a juniorválogatott Széles Ákos a Bundesligában folytatja

Lipcsében, a német Bundesligában folytatja pályafutását Széles Ákos. A 19 éves, kétkezes átlövő fiatal magyar tehetségeket is mentorál majd.

Valamikor három évvel kezdődött a most 19 éves Széles Ákos külföldi kalandja, amikor a Madách Imre Gimnázium tanulójaként szeretett volna részt venni az iskola német cserediákprogramjában, de közben kézilabda-pályafutását is folytatni akarta, így olyan klubot kellett keresnie, amely partner ebben. Akkor találta meg a SC DHfK Leipzig együttesét, melynek felnőttcsapata a Bundesligában játszik és az utánpótlása is erős. „A terveimet sokáig nem is mondtam el a szüleimnek, csak amikor már biztos volt.  A lipcseiek kihívtak egy hét próbajátékra, de már néhány nap múlva arról beszélgettünk, hol fogok kint lakni, melyik suliba járok és hol játszom emlékezett vissza a Nemzeti Sportnak Széles, aki először másfél évig maradt kint, és játszott az ifjúsági német bajnokságban.

Széles Ákos a világ legerősebb bajnokságában folytatja Forrás: SC DHfK Leipzig
Széles Ákos a világ legerősebb bajnokságában folytatja Forrás: SC DHfK Leipzig
Az érettségi előtt aztán hazajött, és a Budai Farkasok NB I/B-s csapatában játszott, de már akkor eldöntötte, ha lehetőséget kap, visszamegy Lipcsébe egyetemre. „Éppen a Balaton partján feküdtem, amikor hívott a felnőttcsapat edzője, mit szólnék, ha kicsit hamarabb érne véget a nyaram – mondta a 19 éves játékos. – Néhány nap múlva már olyan csapatok ellen játszottam felkészülési meccseket, mint a Montpellier, a Vardar és a Hamburg. Főleg irányító voltam, de mindkét átlövőposzton tudok játszani.” Széles Ákos ugyanis kétkezes játékos, 2013-ban az édesapja tanácsára kezdett el edzeni jobb kézzel, amikor megsérült a bal könyöke. „A csapataimban sosem én voltam az, aki a legnagyobbat ugrott, a legerősebbet lőtt, ezért kifejlesztettem a saját képességemet. Mivel edzéseken nem tudtam mindkét kezemmel ugyanazt az ismétlésszámot elérni, az idegrendszert kezdtük edzeni –  magyarázta a magyar juniorválogatott játékos. – Lipcsében most három évre írtam alá, és benne van a megállapodásunkban, hogy minden évben kijöhet ide egy fiatal magyar tehetség, akit nekem kell majd mentorálnom.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.