UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-07-01 11:53

Vízilabda: sokkal többet nyert a KSI a bajnokságnál

A fejlődés az első a KSI ob I-be jutott, főként tinédzserek alkotta férfi vízilabdacsapatában, Horváth János vezetőedző szerint ezért volt fontos, hogy kivívják az élvonalbeli tagságot.

Önmagában nem meglepetés, hogy KSI férfi vízilabdacsapata feljutott az ob I-be, hiszen a másodosztály A csoportjában mind a tizenhét meccsét megnyerte a bajnokság vírushelyzet miatti lefújását megelőzően. Azért számít mégis nagy tettnek, mert utánpótlás-nevelő klubról van szó. Olyanról, amely játszatja is az ígéreteit. Persze, nagyon nincs is másmilyen korú játékosa. Nem is akarja, hogy legyen. A rutinos, sokat megélt Dávid Zoltán és Tóth Bence mellett az előző idényben kizárólag 2000 után született pólósok szálltak vízbe. Ha rajtuk kívül mindenkit beleszámolunk, aki egyszer is keretbe került, akkor huszonöt játékosról beszélünk.

A KSI-ben a fejlődés a legfontosabb Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu
A KSI-ben a fejlődés a legfontosabb Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu
A feljutásért a B csoport élén ragadt Kanizsai VSE-t győzték le a suhancok kétmeccses párharcban, összesítésben 20–19-re. Ez a siker volt a kulcs ahhoz a kapuhoz, amely mögött a világ a legnívósabb bajnoksága rejlik. Horváth János vezetőedző ezért is gondolja úgy, hogy tanítványai sokkal többet nyertek a második vonal bajnoki aranyérménél. „Ez felbecsülhetetlen értékű hozadékkal jár, ami nem most, hanem majd a későbbi években fog megmutatkozni. A KSI játékosai nyertek nagyjából harminc mérkőzést a világ legerősebb bajnokságában, amelyben hétről hétre megtapasztalhatják azt, hogy milyen a példaképek ellen játszani. Feltérképezhetik, hogy miben mennyi lemaradásuk van még, rutint szerezhetnek, és egészen más ritmusban, hangulatban szerepelhetnek. Ez az én eddigi tapasztalataim szerint minden esetben hatalmas lökést ad a gyerekeknek. A célunkat elértük. Az ob I-ben minden mérkőzésen úgy fogunk bemenni a vízbe, hogy győzni akarunk, de természetesen tudjuk, hol a helyünk: vérmes reményeink nincsenek.” A vezetőedző elmondta, amikor biztossá vált a feljutás, azt kérte a játékosoktól, hogy a következő egy évet próbálják meg maximálisan kiélvezni. Öt játékos eligazolt a csapatból. Bóbis Botond, Schmölcz Norman, Grieszbacher Márk, Vékony Ákos és Tóth-Gili Tamás is máshol fejlődik tovább.
A feljutás öröme Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu
A feljutás öröme Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu
„Ezért is kértem továbbá azt, mindenki igyekezzen úgy odapakolni magát, hogy azt tudják az utánuk érkező korosztálynak átadni, amit ők is kaptak a többiektől. Bár sok a jelentkező, nagyobb igazolásokat nem tervezek. Az itt lévő gyerekeknek szeretném megadni a lehetőséget a fejlődésre. Elsősorban azoknak, akik kiharcolták az élvonalbeli tagságot, de azt sem felejtjük el, hogy van négy serdülő Európa-bajnokunk. Már most is alkalmasak lettek volna arra, hogy megmártsam őket, csak olyan hangulatú és vehemenciájú volt a Kanizsa elleni két mérkőzés, amilyenben nem akartam, bármi bajuk legyen. Itt arra gondolok, még nincsenek azon a szinten, hogy száz-százhúsz kilós férfiakkal csatázzanak, de velük is számolok a következő idényben és lesz alkalmuk bizonyítani.” A KSI a feljutásért vívott párharc második meccsén 18 győzelem után kapott ki a bajnokságban. A csapat az ob I-ben nem álmodozhat hasonló sikerszériáról. A fiúknak fel kell készülniük, hogy a legtöbb esetben az ellenfél lesz a jobb. Hogy a tinédzserek lelkiállapotára hogyan fog hatni az új szerepkör? „Ha a bennmaradás lenne a lényeg, valamint az, hogy építsünk profi csapatot, akkor nyilván borzasztó terhet jelentene a folyamatos eredménytelenség. Viszont a mi esetünkben sokkal inkább lesz megtiszteltetés a szereplés. Eddig akárhányszor elindultunk az ob I-ben, nem fordult még elő, hogy ne nyerjünk mérkőzést, de nyomást ezúttal sem helyezünk a fiatalokra. A legfontosabb, hogy fejlődjenek.”   További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.