UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-07-03 14:45

Labdarúgás: Kiss Ágoston nem bánná, ha külföldön maradna

A német másodosztályú labdarúgó-bajnokságot fölényesen megnyerő Bielefeldben kóstolt bele a nyugati profizmusba a fiatal Kiss Ágoston, ám még nem tudja, marad-e a Bundesligára készülő együttesben.

Lehet, hogy a következő idényben bővül a Bundesligában szereplő magyar labdarúgók listája. A német élvonalba feljutó Bielefeld tavaly nyáron szerződtette a Haladásból Kiss Ágostont, és bár a 19 éves kapus nem kapott lehetőséget a másodosztályban, végig az első kerettel készült, és megeshet, a következő idényt is ott tölti – igaz, ezzel kapcsolatban még sok a kérdőjel.

Kiss Ágoston (19) külföldön maradna Forrás: Arminia Bielefeld
Kiss Ágoston (19) külföldön maradna Forrás: Arminia Bielefeld
„Gyerekként gyakran néztem a német futballt, egy álom vált valóra, amikor lehetőségem nyílt abban a közegben megméretni magam mondta az nso.hu-nak az utánpótlás-válogatott kapus. – Első körben egy idényt szerettem volna kint tölteni, hogy elsajátítsam az ottani kapusiskolában honos stílust, nyelvet tanuljak és belekóstoljak a nyugati profizmusba. Tavaly nyáron egyéves kölcsönszerződést írtunk alá, amely most lejárt. A Haladáshoz december utolsó napjáig köt kontraktus, így egyelőre várakozunk. A Bielefeldnek nincs második csapata, a vezetők pedig szeretnék, hogy rutint szerezzek. Fiatalként nekem is az a leglényegesebb, hogy rendszeresen lehetőséghez jussak, ám nem bánnám, ha külföldön maradhatnék.” Kiss tavaly nyáron érettségizett, így később csatlakozott a felkészüléshez. Idény közben végig az első csapat edzéseit látogatta, meccsen azonban „csak” az U19-es együttesben szerepelt. „A beilleszkedésben segített, hogy az első naptól németül szóltam a csapattársaimhoz, nem okozott gondot a kommunikáció – folytatta a budapesti születésű játékos, aki 2016 óta pallérozódott az Illés Akadémián. – A kapusedzés talán nem annyira megterhelő, mint Magyarországon, fejben viszont sokkal jobban elfáradtam a tréningek végére, szinte minden gyakorlat meccsszituációra épül. Emellett nem maradt el a skálázás és a technikai képzés, minden kapustól elvárják, lábbal is kitűnően érjen labdához. Tőlünk indul a támadásépítés, és fontos, hogy a hátvédek nyugodtan hazaadhassák a labdát. Mindenben fejlődnöm kell, leginkább talán az egy egy elleni szituációkban, illetve a gyors döntéshozatalban éreztem lemaradást a többiekhez képest.” Az együttesben Stefan Ortega számít az első számú kapusnak, rajta kívül – Kiss Ágostonnal együtt – három másik játékos verseng, hogy a gólvonal elé állhasson. „A Bielefeld a Bundesligában szerepel a következő évadban, ám a menedzseremmel és a családommal megbeszéljük a folytatást, a lehető legjobb döntést szeretnénk meghozni. Stefan Ortega egyelőre kiemelkedik közülünk, és a mi posztunkon ritkán változtat a vezetőedző. Most csak annyi biztos, hogy a felkészülést a Haladással kezdem el.” A német másodosztályt tíz pont előnnyel megnyerő együttes szabadságra engedte játékosait, ám a búcsút megelőzően még meglepték a labdarúgókat és a dolgozókat: a bajnokcsapat tagjairól papírfigurákat készítettek, amelyeket a város közterein helyeztek el. „Éppen búcsúztam a többiektől, amikor a takarítónő megkért, vigyem be a városba, mert szóltak neki, hogy az ő mása is megtalálható valahol. Azonnal kocsiba ültünk, de sajnos nem találtuk meg...”   További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.