UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-07-04 20:34

Atlétika: Kriszt Sarolta a pályán is családi körben készülhet

A sokszoros korosztályos és diákolimpiai bajnok 13 éves többpróbázó, Kriszt Sarolta hattagú családjában mindenkinek jutott szerep az atlétikában.

Szombaton az MTK Budapest által rendezett felkészülési verseny női magasugrói között a legfiatalabbként szerepelt a 13 éves többpróbázó, Kriszt Sarolta és javította meg egyéni csúcsát 164 centiméterre a számban. Érdekesség, de nem meglepő, hogy a mezőnyben ott szerepelt hét évvel idősebb nővére, Katica is, hiszen a Kriszt családban mindenki kötődik az atlétikához. A családfő, dr. Kriszt Balázs a Gödöllői EAC elnökeként tevékenykedik, felesége, Körmendy Katalin az atlétikai szakosztály edzője. Legidősebb gyermekük, Botond, már többszörös felnőttbajnok tízpróbában, de az ikerlányok, Annamária és Katica is szép sikereket értek el a sportágban. Őket követi a sorban a már hétszeres korosztályos országos bajnok és háromszoros diákolimpiai győztes Sarolta.

Kriszt Sarolta ígéretesen kezdte pályafutását az atlétikában Fotó: Berényi Ibolya
Kriszt Sarolta ígéretesen kezdte pályafutását az atlétikában Fotó: Berényi Ibolya
„Már mindenki atletizált, amikor abba a korba kerültem, hogy edzésekre járhassak – idézi fel a kezdetek az atlétalány. – Bár előtte is mindig a pályán voltam. Amikor csak lehetett, elkísértem az edzésekre anyut és alig vártam, hogy én is munkába álljak. A testvéreimmel folyamatosan követjük egymás teljesítményét, szurkolunk egymásnak, és ha tehetjük, ki is megyünk a másikunk versenyeire.” Körmendy Katalin szerint nem volt nyilvánvaló, hogy a legkisebb gyermekük is az atlétika mellett teszi le a garast. „Mindenki megkapta a lehetőséget, hogy más sportágat is kipróbáljon. Kézilabdáztak, kosaraztak, sőt Saci indult szertorna- vagy úszóversenyen is. Csak az volt a lényeg, hogy sportoljanak. Az ő helyzete annyiban volt másabb, hogy előtte az egész család az atlétikához kötődött” – mondja az anyuka, egyben lánya edzője, aki hangsúlyozza, ebben a korban még nagyon fontos a többirányú képzés. „Az atlétikán belül sok minden van a kezükben, hogy sokoldalúan fejlesszük a gyerekeket, és én ragaszkodom hozzá, tizennyolc éves korig vagy még későbbig is toljuk ki ezt. Elég akkor is szakosodni egyetlen számra. A gyerekeknek persze szükségük van sikerélményre, hogy a sportágban maradjanak, és emiatt elég nagy a nyomás a szakosodás felé, de az eredményeknél nekem sokkal fontosabb, hogy egészségesek legyenek és jó csapatba tartozzanak a fiatalok.”
Katalin és Saci a pályán és azon kívül is jól megértik egymást Forrás: MASZ
Katalin és Saci a pályán és azon kívül is jól megértik egymást Forrás: MASZ
Ha Saroltának most kellene választania, akkor nagy bajban lenne. Az ígéret a többpróba mindegyik versenyszámát szereti. Egyelőre még azt sem tudja megmondani, hogy a következő országos bajnokságon melyik számban méreti meg magát. Ezt természetesen addig majd megbeszéli édesanyjával, akivel otthon és a pályán is remek a kapcsolata. „Nagyon jól megoldjuk a helyzetet, a körülmények nem befolyásolják a viszonyunkat – jelenti ki. – A pályán sosem veszekszünk, otthon is csak igen ritkán. A sportot nem is akarjuk elválasztani a magánélettől. Sokszor a vacsora közben is az atlétika a téma.” „Ő a negyedik gyerekem, akivel foglalkozom – veszi át a szót Katalin. – A fiammal nehezen jöttem ki, a két nagyobbik lányom nagyon intelligensen állt a dologhoz. Rajtuk megtanultam, hogyan lehet ezt jól csinálni. Sacival semmi gondom nincs. Egyrészt van már tapasztalatom, másrészt ő is jól alkalmazkodik ehhez a szerephez. Édesanyaként vele is az a célom, hogy egészséges és boldog legyen. Edzőként azért nem szeretek előre gondolkodni, mert a lányoknál a serdülőkor elég izgalmas időszak, genetikailag is sok minden változhat. Az edzésmunkát beletesszük, de számomra a korai sikerek egyáltalán nem fontosak, és úgy gondolom, nagy jelentőséggel sem bírnak.”   További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.