UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-07-04 09:00

Kosárlabda: az U18-as lányok láthatják, meddig juthatnak el négy-öt év múlva

„Megterveztük az egész évet, és a cél nyilván az, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a jövő évi U18-as Európa-bajnokságra, amely valószínűleg Krétán lesz” – mondja az U18-as leány kosárlabda-válogatott vezetőedzője, Völgyi Péter.

Hétfőn kezdte nyári felkészülését az U18-as leány kosárlabda-válogatott, amely a felnőtt nemzeti együttes mellett dolgozhat ugyanott, a székesfehérvári MKOSZ Központban.

Völgyi Péter Forrás: FIBA
Völgyi Péter Forrás: FIBA
„Nagyon hosszú volt a kihagyás. Bár a legtöbb hazai klub megkezdte már a munkát, teljesen más jellegű koncepció mentén, mint ahogyan azt eddig tette. A lányok állapotát felmértük, a formájukon persze látszik a kényszerpihenő hatása: azok a gyakorlatok, amelyek korábban nem okoztak volna problémát nekik, most nehezebben mennek, emellett az instrukciókra is lassabban reagálnak. Olyan minőségű terhelést kapnak, amilyent jelen pillanatban elbírnak. A programot aszerint alakítottuk ki, hogy mindenki jól érezze magát, de közben előre is lépjünk, fejlődjünk” – meséli a vezetőedző, Völgyi Péter. A koronavírus-járvány miatt az összes idei utánpótlás Európa-bajnokságot elhalasztották, ezért Völgyi már a jövő évre tervez: harminckét 2003-as vagy 2004-es születésű lány kapott meghívót. „Az első héten a fiatalabbakkal foglalkozunk, őket követik az egy évvel idősebbek. Néhányukkal tavaly tudtunk dolgozni, a többiekkel most találkozunk először, szóval arról is szól a mostani összetartás, hogy megismerkedjünk egymással. Csütörtökön jutottunk el odáig, hogy a korábbiaknál keményebb edzést végeztünk.” A kiválasztás azonban ennél jóval időigényesebb feladat. „Év közben is lesznek összetartások, nyílik rá alkalmunk. Pozitívan állunk a helyzethez, ily módon abban bízunk, nem lesz második hulláma a járványnak. Tulajdonképpen megterveztük az egész évet, és a cél nyilván az, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az U18-as Európa-bajnokságra, amely valószínűleg Krétán lesz. Idehaza, Debrecenben szervezik az U19-es női világbajnokságot, amelyen elképzelhető, hogy néhány, most jelenlevő lány is képviselheti a magyar színeket.” A szakember arra számít, hogy tanítványai rengeteget profitálnak abból, hogy látják, miként dolgozik a felnőttválogatott. „Előttük van a példa, megfigyelhetik, mi kell ahhoz, hogy négy-öt év múlva ők  is eljussanak a nagycsapat szintjére. Bármikor beszélgethetnek velük, mi több, arra is volt példa, hogy a felnőttek megtapsoltak egy-egy olyan mozdulatot, amely tényleg nagyon szép volt. Tele van az ehhez hasonló, pozitív élményekkel  a tábor; ezekből szeretnénk minél többet meríteni a jövőben.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.