UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-07-05 09:00

Jó példát mutatna a fiataloknak az NB I-ben legtöbbet szereplő 21 év alatti futballista, Kusnyír Erik

„Fontos, hogy az akadémián játszó fiatalok is érezzék: be lehet kerülni az első csapatba” – vallja a debreceni Kusnyír Erik (20), aki az NB I véget ért idényében a legtöbb időt töltötte a pályán a 21 év alatti magyar játékosok közül: 29 meccsen 2424 percet. A tavaszt végigrobotoló, jobbhátvédként és védekező középpályásként is bevethető labdarúgó egyelőre nem gondolkodik azon, hogy elhagyja azt a klubot, amely ennyire bízik benne.

– A mögöttünk hagyott évad során mennyire kísérted figyelemmel a kortársaid játékát? Tudtad, hogy te vagy a legfoglalkoztatottabb U21-es fiatal? – Őszintén? Nem gondoltam volna – reagált az Utánpótlássport.hu kérdésére a DVSC 20 éves, kárpátaljai származású játékosa, Kusnyír Erik. – Te vagy az első, akitől hallom, de kifejezetten örülök neki: nyilván, minél többet játszik az ember, annál többet fejlődik. Ebből a szempontból nem panaszkodhatok, mert Herczeg Andrástól, Vitelki Zoltántól és Kondás Elemértől is maximálisan megkaptam a bizalmat. Ezer köszönet nekik mindezért!

Kusnyír Erik (20) az NB II-ben is kitart a DVSC mellett Fotó: Bodnár Boglárka/MTI
Kusnyír Erik (20) az NB II-ben is kitart a DVSC mellett Fotó: Bodnár Boglárka/MTI
– Jobbhátvédként és védekező középpályásként is számítottak rád az idényben. Nem zavart, hogy sokszor, akár mérkőzésen belül is váltogatnod kellett a pozíciódat? – Egyáltalán nem zavart, úgy vagyok vele, hogy mindig ott játszom, ahol számítanak rám. Igazából pár perc alatt át lehet állni egyik posztról a másikra, szóval ez legyen a legkisebb problémám. – Sokan úgy gondolják, egy 20 éves fiatalnak az a legnehezebb feladat, hogy mérkőzésről mérkőzésre hasonló szinten tudjon teljesíteni a felnőttek között. Te hogy érzed: mennyire voltak mélypontok és kimagaslóan jól sikerült meccsek az idényedben? – Egyetértek azzal, hogy nagyon nehéz hétről hétre ugyanazt a stabil szintet hozni, amit elvársz magadtól, illetve, amit az edződ elvár tőled. Természetesen nekem is voltak mélypontjaim, a bajnokság elején nem úgy ment a játék, mint ahogy azt megálmodtam. De nem baj, mert ezekből tanul a legtöbbet az ember, tavaszra sok olyan hibát kijavítottam, amit az ősszel még sajnos elkövettem. – Az idény második felében minden mérkőzésen a kezdőcsapatban foglaltál helyet. – Igen, tavasszal elég sokat játszhattam, és valamivel talán kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottam, mint az őszi szezonban. Úgy érzem, a járvány utáni folytatásban, amikor ugye 3-4 naponta kellett mérkőzéseket játszanunk, is felvettem a ritmust. Mégis, nagyon rosszul éltem meg, hogy a végén nem sikerült bennmaradnunk. – Az elmúlt években folyamatosan, egyre többször léphettél pályára az NB I-ben, viszont ez a felívelő tendencia megszakadhat, hiszen a következő idényben csak a másodosztályban képviselheted a Lokit. – Egyelőre nem gondolkodok azon, hogy távozzak Debrecenből. Ez a csapat adta meg nekem az esélyt, hogy bizonyíthassak a magyar élvonalban, és ezt soha nem felejtem el. A város és a szurkolók is többet érdemelnek az NB II-nél, ezért kötelességünk azonnal feljutni. – Ami az esélyadást illeti, a DVSC szavazta a legnagyobb bizalmat az U21-es magyar játékosainak: Kundrák Norberttel (21) és Baráth Péterrel (18) együtt összesen 3319 percet töltöttetek a pályán az NB I 2019/20-as idényében. – Ezt nagyon jó hallani, mert fontos, hogy a helyi akadémián játszó fiatalok is érezzék: be lehet kerülni az első csapatba. Mivel én is voltam a Debreceni Labdarúgó Akadémia növendéke, pontosan tudom, mekkora szerepe van ennek a motiváció szempontjából. Igyekszem jó példát mutatni nekik, és nagyon bízom benne, hogy jövőre ilyenkor ismét egy első osztályú csapatba vágyakozhatnak.

A LEGTÖBBET JÁTSZÓ U21-ESEK AZ NB I-BEN  Játékosrangsor 1. Kusnyír Erik (Debrecen) 2424 perc, 2. Bolla Bendegúz (Zalaegerszeg) 2287, 3. Kiss Tamás (Diósgyőr) 1436, 4. Kovácsréti Márk (Kisvárda) 1361, 5. Radics Márton (Puskás Akadémia) 917, 6. Banó-Szabó Bence (Budapest Honvéd) 915, 7. Deutsch László (Puskás Akadémia) 906, 8. Korbély Kristóf (Diósgyőr) 733, 9. Kundrák Norbert (Debrecen) 688, 10. Szendrei Norbert (Budapest Honvéd) 677

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.