UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-07-07 14:25

Kézilabda: tíz utánpótláskorúval vág neki a következő női NB I-es évadnak az Alba Fehérvár

Az Alba Fehérvár KC női élvonalban szereplő kézilabdacsapatának vezetőedzőjével, Deli Ritával, valamint az együttes három utánpótláskorú játékosával beszélgettünk a járvány miatt idő előtt véget ért bajnokságról, valamint a következő évadbeli tervekről.

Tíz utánpótláskorú kézilabdázóval a keretében a női első osztályú bajnokság 12. helyén zárta a koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért évadot az Alba Fehérvár KC csapata. Az együttes vezetőedzője, a 110-szeres magyar válogatott Deli Rita nem panaszkodott az utánpótláskorúak teljesítményére, ugyanakkor kiemelte, több lánnyal sem számolhatott: „Nagy veszteségeink voltak a bajnokság kezdetén: Afentaler Sára és Varga Emőke egyaránt megsérült. Előbbi még a volt csapatában, Győrben, utóbbi pedig a juniorválogatott felkészülése közben. Egyikük sem játszhatott a ligában, nagyon várjuk, hogy megmutassák magukat a következő kiírásban. Saját nevelésű játékosunk, Utasi Linda rengeteg szóhoz jutott, ahogyan Gerháth Kincső  is, mindketten szépen helytálltak. Sok fiatal van tehát a keretünkben, az NB I viszont rendkívül profi hozzáállást követel tőlük, kíváncsi vagyok, mire lehetünk képesek velük szeptembertől.”

Utasi Linda 14 mérkőzésen szerepelt a legutóbbi kiírásban Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap
Utasi Linda 14 mérkőzésen szerepelt a legutóbbi kiírásban Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap
A mesternek ez utóbbi mondatát megragadva kérdeztük meg az ifjakat, szerintük mi kell ahhoz, hogy felvegyék az élvonal ritmusát. „Magabiztosnak kell lenni, emellett az is fontos, hogy jóval nagyobb sebességen mozogjunk” − véli a 19 esztendős Afentaler Sára. „Elképesztően nagy akaraterőre van szükség, kitartónak kell lenni, és mindez kevés lenne akkor, ha eközben nem hinnénk magunkban” − fogalmaz 20 éves Utasi Linda. „Rengeteget kell fejlődni erőnlétben, és fejben is tökéletesen kell koncentrálni az összes mérkőzésen, hiszen adódhatnak olyan szituációk, amelyeket a tét ellenére is megfontoltan kell megoldani” − nyilatkozza a klub új szerzeménye, a 19 éves Háfra Luca, aki az FTC-ből igazolt Székesfehérvárra. A 17-szeres magyar válogatott Háfra Noémi testvére úgy gondolja, a fejlődése érdekében a lehető legjobb döntést hozta azzal, hogy a Fejér megyeiekhez szerződött. „Izgatottan vártam, hogy ide költözzek. Meg kellett ragadnom a lehetőséget, hiszen a Ferencvárosba jóval nehezebb bekerülni ennyi idősen. Azt helyeztem előtérbe, ami a legjobb nekem; sok tanulnivalóm van, de már az első szezonban sokat várok el magamtól” − így Luca. A vezetőedző amondó, egyelőre nehéz megfogalmazni, mire is lehet képes jövőre az Alba. „Néhány játékos igazolása még folyamatban van, a keret tehát nem teljes. Vannak olyan sportolóink, akik a rutint képviselik, őket segítheti az ifjak lendülete, amely remélem, a pályán is megmutatkozik. Úgy hiszem, bizonyos lépcsőfokokat nem hagyhatunk ki, a léc ráadásul magasan van. Az viszont biztos, ha a fiatalok a saját szintjükön töretlenül fejlődnek, akkor ez az eredményekben is megmutatkozik. Rengeteg a kérdőjel, ezek miatt nem tudok még konkrét helyezésben gondolkozni.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.