UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-07-07 16:57

Új futballkultúrát szeretnénk teremteni – Barczi Róbert, az MLSZ sportigazgatója

Kiválasztás, képzés és a felnőttcsapatokba való beépítés. Ezen a három területen kell a legtöbbet fejlődnie a magyar labdarúgásnak Barczi Róbert, a szövetség új sportigazgatója szerint.

Az M4 Sportnak adott interjúban Barczi Róbert, az MLSZ új sportigazgatója kiemelte: külföldön szerzett tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a hat-nyolc éves magyar gyerekek semmivel sem rosszabb alapképességűek, mint európai társaik. Az, hogy a végén, a 19–21 éves játékosoknál problémák jelentkeznek, azt jelenti, hogy a rendszer a köztes 10–15 év alatt nem tökéletesen működik. Erről nemrég Theo Schneider, a korábban a Borussia Dortmund utánpótlásában, jelenleg pedig az UDSE sportszakmai igazgatójaként tevékenykedő német szakember is kifejtette a véleményét honlapunknak.

Kiválasztás, képzés és a felnőttcsapatba integrálás - ezekben kell fejlődnie a honi futballnak Barczi Róbert szerint Forrás: mlsz.hu
Kiválasztás, képzés és a felnőttcsapatba integrálás - ezekben kell fejlődnie a honi futballnak Barczi Róbert szerint Forrás: mlsz.hu
Barczi Róbert szerint három területen kell fejlődni, a kiválasztásban, a képzésben, illetve a felnőttcsapatokba való beépítésben. Kiemelte, a szövetségnek határozott elképzelései vannak arról, miképpen segítse majd ezeken a területeken a klubokat, mivel az igazi munkát az egyesületek végzik el. „Új futballkultúrát akarunk megteremteni, a labdarúgás a társadalom tükörképe” – hangsúlyozta Barczi Róbert. Az MLSZ sportigazgatója konkrétumokkal is szolgált: a kiválasztással kapcsolatban kiemelte a Bozsik-program eredményességét abban a tekintetben, hogy nagy létszámú tornákat bonyolítottak le, azonban emlékeztetett rá, hogy a nagyobb klubok ezeken az eseményeken kevésbé képviseltették magukat, így a felfelé irányuló áramlás nem történt meg. Éppen ezért a tervek szerint a nagyobb egyesületek szervezik majd a tornákat, vagyis meglesz a kapcsolat, szem előtt lesznek a kisebb klubok játékosai. A képzésről szólva Barczi Róbert kifejtette, a céljuk, hogy az eddiginél interaktívabb legyen az oktatás, jobban be szeretnék vonni a folyamatba az edzőket. Hozzátette, hisz a mentorprogramban is, ami nagy segítséget jelenthet majd az elméleti tudás gyakorlatba való átültetésénél. Megjegyezte, a Dárdai Pál, Lőw Zsolt és Szabics Imre által korábban összeállított program hasonló megállapításokat fogalmazott meg. Hangsúlyozta, hogy az alapelvekkel teljes mértékben egyetért, ezeket szeretnék kibontani. „Nagyon-nagyon fontosnak tartom ennek a generációnak a véleményét, külföldi tapasztalattal rendelkező hiteles szakemberekről van szó, egyfajta kontrollként tekintek rájuk, és minden egyes nagyobb fajsúlyú döntést szeretnék velük leegyeztetni és úgy bevinni az elnökség elé” – tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy Fehér Csabát kérte fel az utánpótlás-válogatottak vezetőjének, aki rendkívül profi mentalitású szakember. „Viszont mint minden új embernek, neki is szüksége van mentorra, ezért Róth Antal sportigazgató-helyettesként elsősorban az ő területét fogja felügyelni” – mondta. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.