UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-07-10 18:32

Öttusa: fedél alatt vannak a Trion SC fiataljai

Pénteken átadták a Trion SC öttusázóinak főhadiszállásaként szolgáló gyömrői Tövesmajor Lovarda új, fedeles létesítményét.

Gyömrő már évek óta a magyar lovas- és öttusasport egyik fellegvára Czink Györgynek és Burcsa Szabolcsnak, a többségében utánpótláskorú öttusázókat nevelő Trion SC két alapítójának és vezetőjének/tulajdonosának köszönhetően.

Átadták a Fedeles lovardát Gyömrőn
Átadták a Fedeles lovardát Gyömrőn
Előbbi alapvetően lovasedző, utóbbi inkább menedzser, de ketten együtt álmodták meg a Trion SC-t, hazánk egyre sikeresebb és új utakat mutató elitklubját. Péntek óta hivatalosan is párját ritkító létesítménnyel gazdagodott a Tövesmajor Lovarda, mert ünnepélyesen átadták az EMMI, Gyömrő város és leginkább Czink György összefogásával épült fedeles lovardát. Bár a sportágban nincsenek versenyek az októberi országos bajnokságig, és az összes nemzetközi eseményt törölték, a jelek szerint a holtidényben is van mire odafigyelni. A pénteki ünnepélyes szalagátvágásra meghívták Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét, Szűcs Lajost, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Bretz Gyulát, a Magyar Öttusa Szövetség elnökét, Martinek János kétszeres öttusázó olimpiai bajnok szövetségi kapitányt, Jármy Miklóst, a magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagját, Sárfalvi Pétert, az EMMI helyettes államtitkárát, Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázót, a Magyar Diáksport Szövetség elnökét és Fábián László öttusázó olimpiai bajnokot, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóját.
A sportág neves képviselői is részt vettek az átadón
A sportág neves képviselői is részt vettek az átadón
„Nem volt egyszerű megépíteni ezt a fedeles lovardát – magyarázta Czink György, aki valaha Burcsa Szabolccsal, Martinek Jánossal és Fábián Lászlóval együtt öttusázott a Bp. Honvédban. – Ehhez némi szerencse és ausztrál segítség is kellett. A történet onnan indult, hogy Chloé Esposito és öccse, Max a Tövesmajor Lovardában készült fel a riói olimpiára a szakmai irányításommal, és ez olyan jól sikerült, hogy Chloé meg is nyerte a viadalt, olimpiai bajnok lett, és öccse is értékes helyezést szerzett, ezzel az ausztrál öttusasport történetének legszebb sikerét aratva. A fantasztikus eredményre felfigyelt Orbán Viktor miniszterelnök úr, akitől meleg hangú gratuláló levelet kaptam. Ez felbátorított egy EMMI-pályázat beadására, a pénzösszeget el is nyertük, és három és fél év alatt felépítettük a fedeles lovardát. nem ment könnyen, szükség volt Gyömrő városának támogatására is, és jómagam is sok pénzt beletettem ebbe az összességében mintegy százmillió forintos a projektbe, de azt hiszem, ez csak természetes. Most viszont van egy olyan lovardánk, ahol az évszakoktól és az időjárás szeszélyétől függetlenül lehet lovagolni, ahol pallérozódhatnak a jövő öttusázói és lovasai, akik között talán még – Chloé Espositóhoz hasonlóan – majdani olimpiai bajnokok is lehetnek. Mint a válogatott keret 22 éves erőssége, a felnőtt magyar bajnok Kardos Bence, vagy a még bőven ifjúsági korú Erdős Rita U19-es Európa-bajnok és Gáll András U17-es Eb-bronzérmes, csapatban Európa-bajnok.”  További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.