UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-07-10 19:44

Úszás: Bujdosó Zsombor nem jött ki jól abból, hogy visszament Tusuphoz

A 16 éves úszó, Bujdosó Zsombor edzője, Lőrinczi György nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak arról, miként alakult a fiatal kapcsolata Shane Tusuppal, de az is szóba került, miért igazoltak a Vasasba.

A 16 éves Bujdosó Zsombor szerette és nagyra is tartotta Shane Tusupot, amikor még a Hosszú Katinka nevével fémjelzett Iron Aquatics úszójaként az amerikai tanítványa volt. Ezért is remélte, hogy fejlődésének motorja lehet az eredményesen induló, de aztán a magyar-amerikai álompár válásával ellaposodott edző-versenyző kapcsolat felújítása. Szüleinek támogatásával és Lőrinczi Györgynek, az edzőjének a beleegyezésével tavaly augusztusban 15 esztendősen kétes kimenetelű kalandba kezdve beállt Tusup Olaszországban szerveződő csapatába, ahol nem ő volt a nagyágyú, hanem a Hosszú Katinka kihívójának titulált Eb-ezüstérmes, olasz Ilaria Cusinato.

Bujdosó Zsombor, Ilaria Cusinato és Shane Tusup Forrás: M4
Bujdosó Zsombor, Ilaria Cusinato és Shane Tusup Forrás: M4
„Amíg béke honolt az Iron köreiben, Zsombor sokat fejlődött, és ezt vitathatatlanul az amerikai edzőjének köszönhette. Katinka és Shane házasságának felbomlása az edzések menetére és az uszodai légkörre is árnyat vetett. Lelkes srácból egyszerre csak hányatott sorsú úszó lett Zsomborból, aki el is hagyta az egyesületét, és tőlem kért segítséget – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Lőrinczi György, aki annak idején a DMTK edzője volt. – Kicsit féltettem a magára talált versenyzőmet, amikor Shane megkereste a fiú szüleit és gyorsan megegyeztek abban, hogy újra együtt dolgoznak. Igyekeztem rajta tartani a szememet, és egy ideig úgy tűnt, hogy az egyéves próbaidőből hasznot húzhat. Hosszasan lehetne beszélni a jól induló, de aztán egyre zűrösebb »olasz melóról«, a Tusup csapatának összetételét érintő váratlan fordulatokról, ahogy az itthoni uszodák közötti tévelygésről is, amit mindennek lehet nevezni, csak éppen biztos szakmai hátteret tükröző időszaknak nem, de ezt inkább nem teszem. Egy biztos: a fiú nem jött ki jól ebből a kalandból. Szerencsére az idén január óta Zsombor újra velem dolgozik, javuló eredményeinek köszönhetően már kezdhettünk is bizakodni, amikor a beütött a járvány, és mi is megállni kényszerültünk.” Lőrinczinek nem kis gondot jelentett, hogy az év elején a DMTK kasszájában már annyi pénz sem volt, amiből az uszodabérlésre és az edzők fizetésére futotta volna. Ebből a versenyzők egy ideig semmit se éreztek, de csak annak köszönhetően, hogy az edzők a saját pénzükből annyit össze tudtak adni, hogy a versenyzőiket ne tessékeljék ki a Tüske uszodából − közölte az M4 Sport.hu. „A klubvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt jutottunk ebbe a siralmas helyzetbe. Wladár Sándortól, a szövetség elnökétől kértünk segítséget, elsősorban neki köszönhetjük, hogy leléphettünk a süllyedő hajóról, és február óta a Vasas SC kötelekébe tartozunk. Nem lehetett könnyű meggyőzni Markovits László elnök urat és Polgár-Veres Árpád sportszakmáért felelős elnökhelyettest, de megkaptuk a bizalmat és most rajtunk a sor, eredményekkel kell bizonyítanunk. Az a nyolc tehetséges úszó, akiket a klub most be tudott fogadni, kivétel nélkül szép jövő előtt áll. Zsombor szerintem már az év végén, a serdülő és az ifjúsági bajnokságon robbanthat, jövőre pedig remélhetőleg a nemzetközi versenyeken is egyre jobb időket úszik. Magabiztosnak és lelkesnek látom, ha így hajt tovább, senki nem fog arról beszélni, hogy min ment keresztül, csak a sikereinek lesz hírértéke” – hangsúlyozta a szakember. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.