UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-07-13 13:25

Birkózás: Bácsi Péter szerint a fiatalokat érintette mélyebben a leállás

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) honlapja Bácsi Péter szakmai igazgatóval beszélt annak okán, hogy a nemzetközi szervezet (UWW) nemrégiben bejelentette a 2020-as világversenyek tervezett időpontjait; a kétszeres világbajnok az utánpótlásról is szót ejtett.

Hosszú heteket, hónapokat kellett várniuk a birkózóknak arra, hogy ismét közeli célokat tűzhessenek ki maguk elé: az UWW nemrégiben bejelentette − s mi is beszámoltunk róla −, hogy a világesemények többségét még az idén megrendezi.

Bácsi Péter szerint az utánpótláskorúakat mélyebben érintette a kényszerpihenő Fotó: Marjai János /24.hu
Bácsi Péter szerint az utánpótláskorúakat mélyebben érintette a kényszerpihenő Fotó: Marjai János /24.hu
„Nyilván semmi sem biztos, de ezt a döntést meg kellett hozni: a sportolók sokkal motiváltabban dolgozhatnak a mindennapokban úgy, hogy a szemük előtt lebeg a következő lépcsőfok, amit meg kell lépniük. Vannak nagy vesztesei a járványnak: például a serdülők, akiknek nem rendeznek világversenyt 2020-ban – az utolsó éveseket gyakorlatilag »megfosztották« attól a lehetőségtől, hogy megvalósítsák azokat az álmaikat, amelyekért egész évben dolgoztak” − nyilatkozta a szövetség honlapjának a szakmai igazgató, Bácsi Péter. A kétszeres kötöttfogású világbajnok szerint az utánpótláskorúakat mélyebben érintette a kényszerpihenő, mint a felnőtteket. „Szerintem egyértelmű, hogy a fiatalokra hatott drasztikusabban; esetükben minden hét, hónap kiesés hatványozottan számít, hiszen ők – az életkori sajátosságuk miatt – jóval nagyobb ütemben fejlődnek, emellett könnyebben adódhatott példa arra, hogy elveszítik a motivációjukat. A felnőttek céltudatosabbak, kivétel nélkül mindegyikük van már annyira rutinos, hogy megoldotta a felkészülését a karanténidőszakban úgy, hogy legalább szinten tartotta magát; egyikük esetében sem tapasztaltunk nagymértékű formahanyatlást.”

A VILÁGVERSENYEK TERVEZETT IDŐPONTJAI Október 5-11. Kadét Európa-bajnokság, Lengyelország Október 19-25. Junior Európa-bajnokság, Észak-Macedónia, Szkopje November 23-29. U23-as világbajnokság, Finnország, Tampere December 4-10. Junior-világbajnokság, Szerbia, Belgrád December 12-20. Felnőtt-világbajnokság, Szerbia, Belgrád

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.