UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-07-16 14:20

Kosárlabda: Kiss Angelika egy-két éven belül a felnőttválogatott szűk keretébe jutna

Második alkalommal kapott lehetőséget a felnőtt női kosárlabda-válogatott keretében a még mindig csak 19 éves Kiss Angelika; a székesfehérvári összetartáson tapasztaltak mellett klubja, az Aluinvent DVTK céljairól beszélgettünk vele.

Tavaly novemberben életében először kapott meghívót a felnőtt női kosárlabda-válogatott keretébe az Aluinvent DVTK 19 éves erőcsatára, Kiss Angelika. Nem egyszeri alkalomról volt szó, ezt bizonyítja az is, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány ismét számított rá; ezúttal a Székesfehérváron, július elején kezdődött, egy hónapos összetartáson vehet részt a fiatal.

Kiss Angelika a tavalyi U19-es világbajnokságon Forrás: FIBA
Kiss Angelika a tavalyi U19-es világbajnokságon Forrás: FIBA
„A hollandok és a szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt dolgozhattam először együtt a legjobbakkal − másfél hétig −, és már akkor is hatalmas megtiszteltetésnek tartottam, az álmom vált valóra. Eleinte persze nagyon izgultam, végül feloldódtam, és jól éreztem magam. A kapitánnyal nem sokkal később beszélgettem, akkor azt mondta, hogy nyáron megint találkozunk, ily módon számítottam a mostani lehetőségre” − így Kiss Angelika. A július 26-ig tartó táborban a hét végére mindig hazamehetnek a hölgyek: szombat délután távoznak, hétfő reggelre vissza kell érniük. „Három edzésenként van fél nap pihenőnk. Az utánpótlás-válogatottakéhoz képest jóval nagyobb erőnlétet követelnek a tréningek, amelyek technikailag és taktikailag is másképpen vannak felépítve. Fizikailag és mentálisan egyaránt fáradtabbnak érzem magam, tisztán megmutatkozik a szintkülönbség. Tudom, sokat kell még erősödnöm, minden nap új célokat tűzök ki magam elé. Úgy tervezem, hogy egy-két éven belül kiharcolom a szűk keretbe jutást.” Angelika csapata, a DVTK remek szezont tudhat maga mögött; igaz, a koronavírus-járvány miatt nem tudta befejezni, hiszen − a kosárszövetség égisze alá tartozó összes versenysorozat mellett − a női első osztályú bajnokságot is idő előtt lefújták. „A tabella második helyén álltunk, szóval nagyon nem örültünk a liga márciusi végének. Ennek ellenére természetesen elfogadtuk, hogy az emberek egészsége ennél jóval fontosabb. A következő kiírásnak fiatalabb egységgel vágunk neki, ráadásul új vezetőedzője is van a csapatnak; Földi Attila vette át az irányítást Cziczás Lászlótól. Már nagyon várom a közös munkát. Szerintem összetartó az együttesünk, és akár a javunkra is válhat a fiatalság azzal együtt, hogy nálunk rutinosabb kosarasok segítenek minket. Mernünk kell nagyot álmodni: amondó vagyok, hogy akár a legjobb négy közé is bejuthatunk.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.