UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-07-19 09:05

Torna: Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett egymást is segítve készül fel újra a junior Eb-re

Az UTE tornaszakosztályának két juniorválogatott leányversenyzője, Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett is teljesen elölről kezdte a munkát a visszatérés után.

Az 1885-ben megalakult UTE idén 135. születésnapját ünnepli. Szakosztályai közül elsőként látott napvilágot a torna, amely jelenleg négy szakággal, a női, a férfi, a gumiasztal és a szabadidősporttal működik sikeresen. Juhász Judit, „Jutka néni” szakosztályvezető felügyelete mellett a Szilágyi úti tornacsarnokban folyik a munka, a női szakág korosztályaiban hatvan versenyzőt számlálni. A terembe lépve alig találni szabad helyet, lila-fehér dresszbe öltözött lányok tartják örökmozgásban a csarnokot, amely dobbanásoktól és szivacspuffanásoktól hangos. Kaptay József hosszú évek óta foglalkozik a fiatalokkal.

Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett is ott lenne a junior Eb-n
Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett is ott lenne a junior Eb-n
„A vírus miatti szünetet követően nehéz volt visszaállni – mondja a szakember. – Úgy gondolom, a gyerekek elsősorban azt szokták meg ez idő alatt, hogy otthon teljesen szabadon edzettek. Amikor nekik jól esett, akkor csinálták a feladatokat. Ez nagyon visszavetette a fizikai képességeket. Van két juniorválogatott tornászlányunk. Ők a decemberre halasztott junior Európa-bajnokságra készülnek, ami még messzinek tűnik, de azokat az elemeket, amelyeket ők már megcsináltak az első negyedévben, teljesen elölről kellett kezdeniük. Most vagyunk abban a fázisban, hogy az elemeket elkezdtük kötni. Nem egyszerű, mert arra is törekszünk, hogy tökéletesen csinálják, és arra is, hogy haladjunk.” Az említett két 2005-ös születésű, azaz utolsó éves juniorversenyző, Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett látszólag töretlen lelkesedéssel és kitartással gyakorol. Előbbi ecseteli, hogy reggelente erősítéssel kezd, aztán vagy felemás korláton, vagy gerendán indul be a munka, de még egy szernek az „átnézése” belefér az ebédszünetig, ami után jön egy kis balett, majd újra visszatérés a szerekre. „Remélem, hogy lesz junior Eb, és nagyon szeretnék rendesen felkészülni rá, hogy meg tudjam mutatni, mit gyakoroltam eddig – említi meg Szilágyi Nikolett, aki tavaly tagja volt a magyar leánycsapatnak a győri junior-világbajnokságon. – A tavalyi vb-szereplés talán jelent kicsike előnyt. Minden verseny más, de abban biztosan lesz tapasztalatom, hogy a nézők milyen hatással vannak a versenyzőkre, és hogy milyen porondon szerepelni. Anettel nagyon jó a kapcsolatom, barátok vagyunk, és mindig segítünk, szurkolunk egymásnak.”
Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett segíti egymás felkészülését
Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett segíti egymás felkészülését
„Most felemás korláton tanultam egy új elemet, és ha ezt sikerül berakni a gyakorlatba, az sokat segíthet, csak a külalakra és a testtartásra kell jobban figyeljek – számol be Nerhof Anett. – A talajon szükséges még egy új elemet beépítenem, ugrásban még húzogatom vissza a csavart, és gerendán is van mit gyakorolni. Az Európa-bajnokság december végén lesz, ilyen későn még sosem versenyeztem, de ugyanúgy fel kell rá készülni. Nikivel igyekszünk segíteni egymásnak.” A juniorválogatott számára augusztus 19-én rendeznek felmérőt a tervek szerint, azután az erőpróba után szűkül tovább a keret. A lányok másik felkészítője, Harangozó Ildikó elmondta, a márciusi leálláskor már teljesen készen voltak tanítványai gyakorlatai, de most mindent a megfelelő óvatossággal kellett reprodukálni. „Nagyon elővigyázatosnak kell lenni a sérülésveszély miatt, hiszen ha túlságosan leterheljük az izmokat, akkor az szakadhat. Ezt szem előtt tartva készülünk. Niki profitálhat a tavalyi junior-világbajnokságból. Jól eső érzés volt számára, hogy ennyien szurkoltak neki hazai környezetben, ugyanakkor súly is került a vállára, hiszen elvárták tőle, jól szerepeljen. A junior Eb ebből a szempontból Anettnek lenne fontos, mert ő még nem volt pódiumon. Ezt neki is ki kellene próbálnia, mielőtt végleg a felnőttmezőnybe lép, hiszen a szerek teljesen másképp viselkednek.” A junior Európa-bajnokságot jelen állás szerint december 17. és 20. között rendezik az azeri fővárosban, Bakuban. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.