UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-07-22 12:17

Atlétika: Hodossy-Takács Sámuel régóta várt az újabb nagy ugrásra

A 18 éves debreceni magasugró, Hodossy-Takács Sámuel remek egyéni csúccsal került a felnőtt magyar és a korosztályos nemzetközi ranglisták elejére.

Egyszer sem járt még ilyen közel az égbolthoz a Debreceni SC-SI 18 éves magasugrója, Hodossy-Takács Sámuel, mint múlt héten a klubja által rendezett meghívásos versenyen, amelyen a 216 centiméter fölött suhant át. „Tavaly ugrottam 212 centit, és akkor nagyon elégedettek voltunk, de aztán eltelt úgy egy év, vagy még kicsivel több is, hogy az eredményeimet tekintve nem fejlődtem – mondja az atléta. – A munkát folyamatosan elvégeztem, csupán vártuk, hogy mikor aratjuk le a gyümölcsét. Úgy tűnik, most jött el az idő.”

Hodossy-Takács már 216 centiméteren tart Fotó: Molnár Péter
Hodossy-Takács már 216 centiméteren tart Fotó: Molnár Péter
A tavalyi bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) ötödik helyezettjének az említett eredménytelen időszakban sem szállt el a lelkesedése, hiszen tudta, képes arra a teljesítményre, amelyet a Gyulai István Stadionban bemutatott. „Szerencsére jól vészeltem át ezeket a hónapokat, mert a versenyeken azért szereztem sikerélményeket. Talán még ösztönzően is hatott rám, mert még keményebben dolgoztam, odatettem magam a karantén alatt. Szerintem magasugró annyit még nem futott, amennyit én a versenyszünetben, emellett olyan testrészeim is meg tudtam erősíteni, amelyekre alapesetben nem biztos, hogy lett volna időm. Úgy vélem, ez így összességében kellett ahhoz, hogy most elkezdődjön valami.” Valami el is kezdődött. Ezzel az ugrással Hodossy-Takács a felnőtt magyar ranglista élén találta magát holtversenyben Jankovics Dániellel, az U20-as európai ranglistán a harmadik helyre jött fel, korosztálya világranglistáján pedig ugyancsak holtversenyben az ötödikre. Nem mellesleg a 216 cm-rel teljesítette az U20-as világbajnokság kvalifikációs szintjét. „A ranglistákat természetesen követem, és ha megnézem azokat, engem is elégedettséggel tölt el, amit látok, de megnyugvással nem. Szeretnék minél előrébb kerülni. Év elején a célok között szerepelt a kenyai junior-világbajnokság szintjének teljesítése, örülök, hogy összejött, és remélem, a jelen állás szerinti decemberi időpontban meg is tudják rendezni. Addig azonban még lesznek versenyek. A héten a Honvéd-kupán erős felnőttmezőny vár rám, az országos bajnokságon pedig már a felnőttek között is szeretnék dobogóra állni. A mostani eredményem jó jel, hogy van esélyem erre tizennyolc évesen.” Perényi Gabriella tanítványa szeptembertől a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológia-lelkész szakán folytatja tanulmányait, és megemlíti, elsősorban a hite segíti át a nehezebb időszakokon. Kérdésünkre, hogyan fogadná, ha újabb másfél évig nem születne jobb eredménye, magabiztosan úgy felelt: „Biztosan kibírnám, de nem erre készülök. Mindent megteszek, hogy magasabbra jussak.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.