UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-07-23 18:16

Női vízilabda: győzelemmel felérő lelkesedés az UVSE-ben

Továbbra is a saját utánpótlására támaszkodva igyekszik sikert sikerre halmozni az UVSE női vízilabdacsapata; Áts Bertalan női szakmai igazgató a szakágat érintő változásokról és a jól működő állandóságokról is szót ejtett.

Hétfőn sajtónyilvános edzésen mutatkozott be az UVSE bajnoki címvédő felnőtt női vízilabdacsapata, és az is kiderült, kik alkotják a következő idényben Benczur Márton együttesének tizennégy fős keretét. A csapatban történtek változások az elmúlt évadhoz képest, de az újabb látványos fiatalítás a tervek szerint ezúttal sem vezethet minőségi romláshoz. Már csak azért sem, mert a klub legígéretesebb játékosainak neveit olvashatjuk a rutinos, válogatott klasszisok sora mellett – légiós nincs. A még jövőre is utánpótláskorúnak számító, azaz az ifjúsági bajnokságban is érdekelt 2002-es születésű vízilabdázók közül Dávid Cila és Forgács Lili, valamint a 2004-es, tehát még serdülő Aubéli Tekla és Szegedi Panni is megkapja a bizalmat az ob I-ben.

Dávid Cila a hétfői edzésen Fotó: Varga Jennifer/ UVSE
Dávid Cila a hétfői edzésen Fotó: Varga Jennifer/ UVSE
„Szeretnénk minél több lehetőséget adni a tehetséges játékosainknak – mondja Áts Bertalan, a klub női szakágának szakmai igazgatója, egyben a serdülő- és ificsapat edzője. – Az említett négy vízilabdázón kívül is több utánpótláskorú lesz nevezve az ob I-be, Benczur Márton vezetőedző várhatóan nekik is bizalmat szavaz. A szakember hozzátette, a felnőttkeret jelenlegi hét válogatott játékosa és a fiatalok létszáma harmóniát teremt a csapatban. A nemzeti együttes tagjai a tudásukkal, de csupán a jelenlétükkel is kellőképpen motiválják a fiatalokat, akik idővel majd átvehetik szerepköreiket. „A válogatottjaink korábban is lejöttek a korosztályos csapatainkhoz egyéni képzést tartani, erre a segítségre a jövőben még többet fogunk számítani” – folytatja a felnőttek kapusedzői posztját is betöltő Áts Bertalan, akinek korosztályos tanítványai a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben is megőrizték lelkesedésüket, és az online tréningek után alig várták, hogy medencébe ugorjanak. Ekkor már az sem foglalkoztatott sok mindenkit, hogy a bajnokságok – amelyek mindegyikét megnyerte az UVSE női vonalon a 2018/19-es idényben – nem folytatódtak, így most nem is bővült az éremkollekció. „Az első edzésen kivétel nélkül, minden játékosom ott volt, és látszott az öröm az arcokon, hogy újra együtt lehetnek, vízilabdázhatnak. Ez felért egy győzelemmel. A nyári edzőtábort Balatonlellén kezdtük, délelőttönként a NEKA uszodáját használtuk és a konditermében erősítettünk, délutánonként pedig az általunk felépített vízilabdapályán, a megszokott remek hangulatban edzettünk a Balatonban. Természetesen, minden bajnokságban szeretnénk felállni a dobogóra. Hogy milyen színű éremért tudunk harcolni, az majd a játékunkon múlik. De nem ez az elsődleges, hanem az, hogy a játékosaink továbbra is a lehető legjobban fejlődjenek. Nyilván, aki sportol, az győzelemre játszik, a lényeg azonban, hogy minél több komplex tudású vízilabdázót neveljünk fel, elsősorban a felnőttcsapatunk részére.”
A 15 éves Szegedi Panni a szűk felnőttkeret legfiatalabb tagja Fotó: Varga Jennifer/UVSE
A 15 éves Szegedi Panni a szűk felnőttkeret legfiatalabb tagja Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Ebben a tekintetben is jól áll az UVSE. Az ifjúsági korosztályból most kiöregedők közül a már az ob I-ben számos alkalommal bizonyított Baksa Vanda és Peresztegi-Nagy Kinga végleg a felnőttek kötelékébe került, ugyanúgy mint Kakas Krisztina, aki Gangl Edina mögött lesz második számú kapus. Az előző ifigárdából néhány 2001-es születésű játékos a rivális csapatokban folytatja, míg Lehoczky Dóra, Pál Anna és Telek Dorottya az Egyesült Államokban pólózik tovább egyetemi tanulmányai mellett. Nem sok, de alacsonyabb korosztályban is akad változás. „Nagyon sok tehetséges utánpótlás-játékosunk van, igazán bő és ígéretes állománnyal rendelkezünk, ezzel együtt érkezett hozzánk a 2005-ös születésű Mácsai Eszter Szentesről és a 2008-as Keszthelyi Sára az OSC-ből. Mindkettőjükön látszik, hogy jó kezekből jöttek, hozzáértő edzőkkel dolgoztak korábban. Bízom benne, hogy megtalálják nálunk a számításukat, ehhez mi is minden segítséget igyekszünk megadni. Így kezdjük meg az előttünk álló hathetes alapozó időszakot, amelyben az úszás és a szárazföldi fejlesztés dominál majd, de emellett persze, rengeteget fogunk labdázni is.” A Magyar-kupában a női csapat éppúgy jövő héten kezd, mint a korosztályos gárdák a nyári kupákon. Áts Bertalan elmondta, az utánpótlásmeccsek egyértelműen a felkészülésnek lesznek alárendelve, a lányok a bajnokság kezdetére igyekeznek a megfelelő fizikális és mentális állapotba kerülni.

Az UVSE felnőtt női vízilabdacsapatának 2020/21-es kerete Kapusok: Kakas Krisztina, Gangl Edina Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Aubéli Tekla, Baksa Vanda, Dávid Cila, Faragó Kamilla, Keszthelyi-Nagy Rita, Forgács Lili, Rebecca Parkes, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szegedi Panni, Szücs Gabriella, Telek Dorottya Vezetőedző: Benczur Márton. Másodedző: Csicsáky Vince. Kapusedző: Áts Bertalan

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.