UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-07-26 13:47

Birkózás: Borsos Viktória érmet nyerne az októberi kadét Eb-n

A Kőbánya SC birkózószakosztályának 61 kilós serdülő Európa-bajnok sportolójával, a 16 éves Borsos Viktóriával beszélgettünk a súlycsoportváltásáról, az állapotáról, s arról, hogy dobogóra szeretne állni az októberi, Lengyelországi kadét Eb-n.

Kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt nyert serdülő Európa-bajnoki címet az 54 kilogrammosok között Borsos Viktória. A KSC birkózószakosztályának fiatalja utolsó évesként érte el ezt a bravúrt, így ezt követően arra összpontosított, hogy zökkenőmentesen álljon át az eggyel nagyobbak, a kadétok közé.

Borsos Viktória
Borsos Viktória
„Sokáig az ötvenhét kilóban gondolkoztunk, ám az alapozási időszakban a kelleténél jobban megugrott a súlyom, emiatt úgy véltük, a hatvanegy lesz az ideális kategória. Arra összpontosítottam, hogy beleerősödjek az új súlycsoportba, így még jövőre is ugyanebben indulhatnék” − meséli Viktória. Az első, somogyjádi válogatóversenyen az elődöntőben megsérült a térde, ennek okán a fináléban már nem tudott szőnyegre lépni, és Szabó Szonjáé lett az aranyérem. A történtek ellenére gőzerővel arra készül, hogy megszerzi a címeres mezt, amely feljogosította volna arra, hogy ő képviselje a magyar színeket az augusztusban, Budapestre tervezett kadét-világbajnokságon, csakhogy jött a koronavírus-járvány, amely miatt törölték az eseményt, ráadásul a szervezett edzésekre sem volt lehetőség tavasszal. „Online edzéstervek mentén készültünk, kellett némi idő, hogy beleszokjunk, de két-három hét után már gördülékenyen ment a felkészülés. Persze ez annak is köszönhető, hogy mindig újabb programot kaptunk, így némiképp változatosabb volt a munka, belerázódtunk. Főként az erőnlétre helyeztük a hangsúlyt, emellett heti háromszor futottam. Másfél hónapja újraindulhattak a tréningek, eleinte maradtunk a fizikális edzésnél, fokozatosan állítottuk vissza magunkat a szőnyegre. Sokat erősödtem, ami biztos, hogy jól jön, amikor ismét megkezdődnek a versenyek, nem érzem már magam kicsinek a hatvanegy kilósok között.” Viktóriáék egy hetet dolgoztak Bócsán, augusztustól valószínűleg a felnőttekkel együtt táborozhatnak a fővárosban, ezt követően visszatérnek hét napra Bócsára, majd ugyanennyi ideig Szigetszentmiklóson edzenek. „Jó formában vagyok, de az a célom, hogy biztosítsam a válogatottságom; ha minden jól megy, szeptember elején válogatóviadalt rendeznek, azt mindenképpen meg szeretném nyerni. A nemzetközi szövetség nemrégiben közzétette, az Európa-bajnokságnak október 5. és 11. között Lengyelország ad otthont. Célom, hogy azon részt vegyek, s ha már ott vagyok, dobogóra is állnék. Szeretném ugyanis, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, az idén is jól teljesítsek a nemzetközi porondon.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.