UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-07-26 09:00

Kajak: Mizsér Márknak is az olimpia a legnagyobb célja

Korosztályában a legjobbak közé tartozik, az idén a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén robbantana, hosszú távú céljai között pedig az ötkarikás játékok szerepelnek. Portré az olimpiai bajnok öttusázó Mizsér Attila kajakos fiáról, a 17 éves Márkról.

A koronavírus-járvány utáni időszak első utánpótlás-versenyén, a Budapest-bajnokságon rögtön nagyot ment a Lágymányosi Spari Vízisport kajakosa, Mizsér Márk. A 17 éves sportoló duplázott, 1000 méteren egyeseben és párosban sem talált legyőzőre, mondhatni, kihozta magából a maximumot.

Mizsér Márk az olimpiáról is álmodik Forrás: Instagram
Mizsér Márk az olimpiáról is álmodik Forrás: Instagram
„Különleges volt, hiszen először mentünk versenykörülmények között az idén – kezdi Mizsér Márk. – Igaz, kicsit korábban volt egy utánpótlás-felmérő, amelyen szintén ezer méteren nyertem, azt nagyobb dolognak tartom. A Budapest-bajnokságot inkább egy jó edzésnek fogtam fel.” Az olimpiai bajnok öttusázó Mizsér Attila fia miért éppen a kajakot választotta? A lágymányosiak szigetszentmártoni edzőtáborában erre is választ kaptunk. „Elég sok mindent kipróbáltam, a végén a kajak és az öttusa maradt versenyben. Sok érv volt, de a legfontosabb talán, hogy nem akartam az állandó összehasonlítást édesapámmal. Szerintem ezt ő is érezte, elkezdett kicsit ebbe az irányba terelgetni, ezért kötöttem ki itt.” A Sportháromság című, a versenyző, szülő, edző háromszögről szóló könyv szerzője nyilván tökéletes tanácsokat ad fiának, hiszen ez a szakterülete. Legalábbis ezt gondolná az ember. „Senki sem lehet próféta a saját hazájában – mondja Mizsér Attila. – Tehát ha valaki azt hiszi, hogy én csak nagyon okosakat mondok, és ő azt issza, nagyot téved. Vannak természetesen vitáink, én mindig azokat az aspektusokat próbálom megvilágítani, amelyekre ő talán nem gondol, és hosszú távon segít neki. Általában azért átgondolja, és többségében elfogadja, amit a fater mond.”
A 17 éves sportoló többségében megfogadja olimpiai bajnok édesapja tanácsait
A 17 éves sportoló többségében megfogadja olimpiai bajnok édesapja tanácsait
A járványhelyzet a kajakosok idei számításait is teljesen áthúzta, ám a 17 éves sportolónál nem jelentkeztek motivációs problémák. „Egy évvel ezelőtt klubot váltottam, akkor az volt a célom, hogy előre tudjak lépni. Erre koncentráltam, ezért nem tört meg az sem, hogy nem rendezik meg az ifjúsági Európa- vagy világbajnokságot. Ráadásul az idén lesz azért egy nemzetközi verseny, szeptemberben a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyére minél több számban ki szeretnék jutni.” Ami viszont hosszú távú terveket illeti, kijelenthető, hogy Attilához hasonlóan Márk is mer nagyokat álmodni. „Jövőre már szeretnék ott lenni az ifjúsági világbajnokságon, lehetőleg egyéniben, de egy év addig nagyon sok idő, nem lehet jósolgatni. A nagy célom pedig nekem is természetesen az olimpia, hogy egyszer kicsit édesapám nyomdokaiba lépjek.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.