UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-07-27 08:45

Kosárlabda: nyerő típusú játékosokra van szükség az U18-as fiúválogatottban

A székesfehérvári MKOSZ Központban dolgozott két hétig a Pethő Ákos vezette U18-as fiú kosárlabda-válogatott; a mesterrel beszélgettünk a történtekről és a játékosok állapotáról.

A koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) az idén nyárra tervezett összes Európa-bajnokságot törölte, ily módon megváltozott az a fajta szakmai koncepció, amely alapján az U18-as fiúválogatott készült volna. Pethő Ákos csapata épp most szerepelne a nagyváradi B divíziós Európa-bajnokságon, ehelyett pénteken ért véget az összetartása a székesfehérvári MKOSZ Központban.

Tóth Barna is részt vett az U18-as válogatott székesfehérvári felkészülésén Forrás: FIBA
Tóth Barna is részt vett az U18-as válogatott székesfehérvári felkészülésén Forrás: FIBA
„Két hetet dolgoztunk együtt. Nagyon jó társaság gyűlt össze, a srácok és mi is vártuk már a közös munkát, és ez az edzések minőségén is látszott. Taktikailag sokat léptünk előre, és bízom benne, előnyünkre válik, hogy eggyel több tábor lesz a hátunk mögött jövőre” − vélekedik Pethő. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen mértékű formahanyatlást tapasztalt a fiúknál. „Fizikailag láttam a nagyobb visszaesést, technikailag hamar visszanyerték régi tudásukat. Úgy vettem észre, hogy a motivációjuk nem szenvedett csorbát, az újonnan átvett játékelemeket könnyen elsajátították. Tudni kell, hogy harminckét fős kerettel dolgozunk, ezúttal tizenhat kosarassal találkoztunk. Az őszi szünetben szeretnénk megismerni a másik tizenhat srácot is, emellett a kollégáimmal folyamatosan figyeljük a teljesítményüket az ősszel induló bajnokságokban; a csapat ajtaja nyitva áll, továbbra is ki lehet érdemelni a meghívót.” A szakembert tavaly nevezték ki az U18-as együttes élére, akkor meg kellett ismerkednie a gárda tagjaival. Az Eb-k törlése miatt viszont új egységgel, a jövő évi tervezett alakulattal kell foglalkoznia. „Néhány 2003-as születésű sráccal már tavaly is találkoztam, de valóban, a döntő többség új az U18-asok között. Az U16-os nemzeti együttes mesterével, Berényi Sándorral kiváló a kapcsolatom, ő ajánlott számos ifjút a figyelmembe. Első ízben az elképzelt védekezési koncepciót ismertettem meg velük, mert úgy vélem, ezt tart hosszabb ideig elsajátítani. Nyerő típusú kosarasokra van szükségünk, szeretnénk keményen védekezni − az egész pályára kitolni azt −, kellemetlennek, gyorsnak kell lennünk, és reméljük, az edzőmeccsekkel, felkészülési tornákkal ezt a fajta stílust tökéletesen elsajátíthatjuk. Meglátjuk, mit tudunk ebből kihozni, ezek a tervek, a játékosok és mi is kellünk hozzá. Sok időnk van még hátra, rengeteget fejlődhetnek a fiúk, nekünk pedig muszáj figyelnünk, kinek, miként alakul a szezonja.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.