UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-07-27 19:56

Vízilabda: változások a még sikeresebb utánpótlásképzés érdekében

Nem alapjaiban, de szeptembertől változik a korosztályos fiú vízilabda-válogatottakat felügyelő rendszer – erről a szövetség utánpótlás-bizottságának hétfői értekezletén esett szó.

A Magyar Vízilabda-szövetség szeptember elsejétől némileg átalakítja a férfi utánpótlás-nevelő rendszerét. Erről hétfőn az utánpótlás-bizottság értekezletén esett szó, amelyen egyúttal megnevezték a korosztályos válogatottakat a jövőben irányító szakmai stábokat is. Az eseményen többek között részt vett Madaras Norbert, a szövetség alelnöke, Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya, Székely Bulcsú, az utánpótlás-bizottság elnöke, valamint Cseh Sándor és dr. Vincze Balázs, a különböző korosztályok felelős vezetői. Székely Bulcsú miután ismertette a szakmai stábok összetételét, kihangsúlyozta az állandóságra való törekvés és az egymásra épülés fontosságát is.

Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
„A szakmai felépítés célja, hogy a mindenkori felnőttválogatott alá tudjunk dolgozni, továbbá ne csak jó vízilabdásokat, hanem valóban jó embereket is neveljünk. Az értekezleten arról esett szó, melyek azok az irányvonalak, amelyek mentén szeretnénk dolgozni, hogy hozzá tudjunk adni valamit a magyar vízilabdasporthoz.” Az általános sportszakmai igazgató Cseh Sándor, aki a legidősebb utánpótlás korosztály, a 2001-es születésűek élére is került, azt emelte ki, hogy mindig is jó munka folyt a válogatottaknál, ezért az alapokon nem kívánnak változtatni. „Az egyik legfontosabb feladatunk az általános képzés, amelyben sportolókat nevelünk, fiatalos légkört teremtünk. Emellett szeretnénk segíteni a klubokat, képezni a felnőttválogatottságra a fiatalokat és mindig jó helyezést elérni a világversenyeken. Tavasszal elindítottunk egy center-bekk képzést, mert úgy gondoltuk, ez az a két pozíció, amely nélkül nem lehet megfelelő minőségű egy keret, továbbá indul kapusképzés is, amelybe nagy nevű, régi kapusok és edzők is be lesznek vonva.” A tehetséggondozókkal kapcsolatban dr. Vincze Balázs arra tért ki, hogy az eddig 20 edző helyett ezentúl 5 szakember végzi a munkát a legkisebbeket felügyelve. „A hangsúly itt is a képzésen lesz, mert nem a taktika az, amiről szólnia kell a tehetséggondozó edzéseknek. A lényeg, hogy mélyebben megismertessük a gyerekeket az alapokkal. A programban szerepel több számos úszóverseny is. A kluboknak tizenhat játékost kell nevezniük, minden egyes játékos két versenyszámban indul, váltóban és egyéniben. Az eredményeket regisztráljuk, összevetjük és ki is értékeljük. Sokat várunk ettől a programtól, mert az úszás a vízilabda alapja, és később majd erre lehet építeni. Változás még, hogy a tehetséggondozó hétvégéken nem összevont, hanem regionális konferenciára várjuk majd a régió edzőit. Ekkor nem csak előadásokkal készülünk, hanem szeretnénk, hogy elinduljon a kommunikáció, a tapasztalatcsere is.” Märcz Tamás véleménye szerint az elmúlt időszakban folyamatosan fejlődik az utánpótlás-bizottság, és a szervezet által elvégzett munka. A kapitány úgy fogalmazott: „Óriási nagy a kötődés a felnőttválogatott és az utánpótlás-bizottság között, ezzel együtt az utánpótlás és a felnőttek munkája harmóniába került. A jövőben egyre több olyan ötlettel igyekszünk szolgálni, amely garantálhatja a magyar vízilabda eredményességét.”

FÉRFI UTÁNPÓTLÁS BIZOTTSÁG Elnök: Székely Bulcsú Elnökségi tagok: Märcz Tamás, Madaras Norbert, Varga Zsolt, Cseh Sándor, dr. Vincze Balázs Általános sportszakmai igazgató: Cseh Sándor Tehetséggondozó szakmai vezető: dr. Vincze Balázs Koordinátor: Tóth Zoltán A RENDSZER Szakmai igazgató: Cseh Sándor A felügyelete alá tartozó edzők és korosztályok: 2001-es korosztály: Cseh Sándor, Tóth Kálmán, Kovács Róbert 2003-as korosztály: Nyéki Balázs, Korényi Balázs 2004-es korosztály: Kiss Csaba, Lehmann István 2005-ös korosztály: Kemény Kristóf, Hangay Róbert 2006-os korosztály: Dávid Zoltán, Regős Áron 2007-es korosztály: Lukács Gergely, Nagy Sándor Kapusedzők: Kardos István, Bisztritsányi Dávid Dr. Vincze Balázs szakmai vezető felügyelete alá tartozó tehetséggondozó csapatok 4 régióban (Észak, Budapest, Alföld, Dunántúl) Dunántúl: Popovics Miklós Budapest: Derekas Szilárd Alföld: Gyenes István Dunántúl: Krizsán András Kapusedző: Bóta Krisztián

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.