UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-07-28 18:24

Atlétika: két század döntött Tóth Lili Anna és Varga Gréta csúcstalálkozóján

A Honvéd-kupa elképesztő izgalmakat hozó női 2000 méteres akadályfutó számában Varga Gréta Európa-csúccsal, továbbá U20-as és U18-as nemzeti rekorddal ugrott a világ tetejére, míg Tóth Lili Anna megjavította, így meg is őrizte a valaha volt legjobb U23-as hazai eredményt.

Az atléták hétvégén rendezett Honvéd-kupájának az egyik legizgalmasabb versenyszámát hozta a női 2000 méteres akadályfutás. A szám U23-as, U20-as és U18-as országos rekordját a Budapesti Honvédet erősítő, 21 éves Tóth Lili Anna tartotta még a 2014-es nandzsingi ifjúsági olimpiáról (6:32.92), és bár azóta nem sokszor indult el ezen a távon (legutóbb 2016-ban), hiszen juniorkora óta 3000 akadályra készül, utolsó utánpótlásévében még szeretett volna ebből is jócskán faragni.

Varga Gréta és Tóth Lili Anna együtt a vizesárok után Forrás: honved.hu
Varga Gréta és Tóth Lili Anna együtt a vizesárok után Forrás: honved.hu
Az ő, és annak a veszprémi SVSE-s 16 éves Varga Grétának a csatájáról szólt a versenyszám, aki az elmúlt hetekben az 1500 és az 5000 méter ősrégi ifjúsági csúcsát is megdöntötte. Végül mindketten hatalmas egyéni legjobbat futottak, és szabad szemmel megítélhetetlen befutót produkáltak az Iharos Sándor Atlétikai Pályán. Tóth Lili Anna 6:19.21-gyel, új U23-as csúccsal nyert, Varga Gréta pedig mindössze két századdal (!) lemaradva (6:19.23) javította meg versenytársa junior és ifjúsági rekordját, valamint a korosztálya Európa-csúcsát. „A csapattársam, Urbán Zita volt a nyulam ezer méterig, mert szerettünk volna jó időt futni – mondja Káldy Zoltán és Fazekas Gáspár győztes tanítványa, Lili. – Éreztem, hogy nekem kell majd felvállalni a tempót, Grétáról pedig tudtam, hogy tapadni fog. Az országos bajnokságon fogok majd 3000 akadályt futni, ez az eredmény nagyon jó visszajelzés arról, hogy hol is tarthatok. A verseny előtt szerettem volna 6:20 körül vagy picit azon belül teljesíteni, de sokáig azt hittem, hogy nem lesz meg, mert az első ezer méter 3:12-es volt. Ugye, ez azt jelenti, a második 3:07-es, és én még sosem futottam akadályt úgy, hogy a második kilométerem jobb lett volna. Amikor lejöttünk az utolsó akadályról, akkor láttam, hogy iszonyatosan közel van Gréta, és nekem volt ott egy rosszabb lépésem is, szóval nagyon kellett teperni a végén. A célban azt éreztem, hogy talán nyertem, de nem voltam benne biztos. Az a rész még izgalmas volt, míg kiderült, ki nyert, de örültem, hogy én, és ezzel én lettem az U23-as csúcstartó. Arra, hogy Gréta megjavítja az U20-ast és az U18-ast is, minden esély megvolt.”
Varga Gréta és Tóth Lili Anna is élvezte a kiélezett versenyt Forrás: honved.hu
Varga Gréta és Tóth Lili Anna is élvezte a kiélezett versenyt Forrás: honved.hu
Hogy őszinte legyek, ilyen kiemelkedő eredményre én sem számítottam – nyilatkozza a szám Tóthné Stupián Anikó által edzett EYOF-ezüstérmese. – Előzetesen úgy számoltunk, hogy olyan 6:25-körül simán lehetek, de a versenyhelyzet úgy hozta, ennél sokkal jobb sikerült. Lilivel futottam együtt, és egyszerűen olyan tempót mentünk, amelyből ez jött ki. A végén én futottam fel rá, mert előttem volt, de mégis ő nyert picivel; mint rövid várakozás után azt megtudtuk. Ezért egyáltalán nem vagyok elkeseredve, sőt boldog vagyok, és örülök, hogy mindkettőnk nagyon jól érezte magát.” A remek teljesítmény után Lili egyre inkább merészebb álmokat szövögethet a tokiói olimpiával kapcsolatban, amelyre 3000 akadályon 9:30-a szint, Gréta pedig jövőre bizonyíthat ebben a számban. Az ő fő versenye az idei naptárból törölt ifjúsági Európa-bajnokság lett volna, amelyről Lili csak annyit jegyzett meg: „Lazán megnyerte volna!” „Nem szeretném ezt kijelenteni – reagált Gréta. – De ebből az időből kiindulva talán mondhatom, elég jó esélyem lett volna rá. Egyszer-kétszer szóba kerül ez még, de már csak arra összpontosítunk, ami előttünk áll.” A jó esélyről csak annyit, a balatonakarattyai lány a 6:19.23-as eredményével az ifjúsági világranglista élére ugrott, a második helyezett 6:48.36-tal követi őt. Aki azt gondolná, esetleg a járványhelyzet miatt számos ország legjobbjai nem mérették még meg magukat, annak azzal kell eloszlassuk a kételyeit, hogy tavaly sem született ennél jobb eredmény a korosztályban a világon. Sőt, az elmúlt négy évben csak a kenyai Fancy Cherono tudott ennél jobbat az U18-asok között, amikor 2018-ban 6:17.68-cal nyerte meg az afrikai ifjúsági játékokat. Európában pedig még senki. A román Cătălina Oprea 6:21.78-a volt az U18-as Európa-csúcs még 2003-ból. A vasárnappal kapcsolatban még érdekesség, hogy a két utánpótláskorú versenyzőtől jócskán elmaradva harmadikként ért célba (6:45.31) a már olimpiai szinttel rendelkező Kácser Zita. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.