UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-08-01 18:17

Rg: „gyakorlatilag” megerősödtek az MTK Budapest juniorjai

Az MTK Budapest ritmikus gimnasztika-szakosztályának egyéni juniorválogatottjai kiváló formában, remek hangulatban és reményekkel tele várják a versenyeket.

Már a korábban megszokott intenzitással zajlik a munka az MTK Budapest Szamos utcai ritmikus gimnasztika csarnokában, ahol többek között olyan ígéretes, egyéni juniorválogatott versenyzők is készülnek, mint a 2006-os születésű Kocsis Evelin és Krasznay Blanka, vagy az egy évvel fiatalabb Gyulai Blanka. A visszaállás sikeresen megtörtént, az otthon, vagy a csökkentett üzemmódban és időben a teremben eltöltött időszakot igyekeztek a leghatékonyabban eltölteni a lányok. A klub szakosztályának, egyben a szövetség technikai bizottságának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika nemrégiben így foglalta össze a közelmúltban történteket az egyesület honlapjának:

Kocsis Evelin érmet szerezne a junior Eb-n Fotó: Makó Éva/mtk.hu
Kocsis Evelin érmet szerezne a junior Eb-n Fotó: Makó Éva/mtk.hu
„Sok olyan dologra fordíthattunk időt, amelyre a rohanó versenyszezonban nem lett volna alkalmunk. Részletesebben tudtunk foglalkozni a klasszikus balett és a modern tánc erősítésével, és ez a koreográfiák művészi hatására gyakorol pozitív hatást. Továbbá a szertechnikai képzésre is nagyobb hangsúlyt fektethettünk. A lányok kifejezetten jó állapotban várják az országos bajnokságot és a remélhetőleg megtartott Európa-bajnokságot.” Nos, igen, ha minden jól megy, akkor a juniorválogatottak idei fő nemzetközi versenye a november végére halasztott kijevi kontinensbajnokság lehet. Nem meglepő, hogy Kocsis Evelinnek meg is jött az újabb sikerre való étvágya, miután tavaly a moszkvai junior-világbajnokságon a mezőny egyik legfiatalabb tagjaként szalaggal az előkelő hatodik helyen végzett, majd év vége felé a japán Takaszaki városában rendezett klubvilágbajnokságon Pigniczki Fanni és Juhász Anna társagában ugyancsak hatodik hely lett a jutalma az MTK-csapattal. „A tavalyi sikereim sok erőt adnak. Az ott készült képeket, gyakran visszanézem a telefonomon, és eszembe jut, milyen jó érzés volt, de ha motivációról van szó, sosem kell sokat keresnem, mindig kitalálok valamit, amit nagyon meg akarok valósítani. Ilyen most az is, hogy jól szerepeljek az Európa-bajnokságon. A fináléba mindenképp bekerülnék, és ha lehet álmodozni, akkor az éremről teszem. Persze, először legyen megtartva a verseny.” „Mindegyik szeren nehezebb lett a gyakorlatom, még nem teljesen tudom úgy megcsinálni őket, ahogyan szeretném, de haladok – mondja Krasznay Blanka. – Az Európa-bajnokságon, a legjobb tudásomat akarom nyújtani, és a fináléba szeretnék kerülni. Az országos bajnokságon pedig a kettőbe jutás a cél, mert ugye általában Evelinnel kell megküzdeni az első helyért.” Gyulai Blanka a juniorok között is „kicsinek” számít, ez azonban csöppet sem rettenti el attól, hogy kivívja magának a helyet az Eb-re utazó csapatban. „Remélem, hogy lesz junior Európa-bajnokság, és az országos bajnokság mellett azon is részt tudok venni. A gyakorlataim nem újultak meg jelentősen, de azért meg vannak nehezítve. Több dologgal bővültek, ezért sokkal jobban kell koncentrálnom.”
Krasznay Blanka (jobbra) és Gyulai Blanka is nagy elánnal készül Fotók: Makó Éva/mtk.hu
Krasznay Blanka (jobbra) és Gyulai Blanka is nagy elánnal készül Fotók: Makó Éva/mtk.hu
A 12 éves tornászlány minden versenyét tudatosan várja. Egy-egy fontosabb fellépésének készületei pedig már előző éjszaka, az ágyban elkezdődnek. „A versenyek előtti este mindig átgondolom, lejátszom magamban a gyakorlataim. Fejben összerakom, eltervezem, hogy másnap mit és hogyan fogok csinálni. Megesik, hogy mire a végére érek, teljesen elfáradok. Pedig csak gondolat az egész. Szóval nem kell a bárányokat számolni, mert ha vége az utolsó gyakorlatomnak, már alszom is.” A lányok örülnek, hogy már együtt készülhetnek, de azért az otthoni edzésekről is maradtak meg emlékezetes sztorik. Olyan is, ami napi rutinná vált. „Négyen vagyunk a családban, és amikor megterítek, akkor tele van a kezem – festi le a helyzetet Krasznay Blanka. – Tányérok, evőeszközök, poharak, szalvéták. Ilyenkor csak a lábammal tudom fel- vagy éppen lekapcsolni a villanyt, és az ajtókilincset használni. Elég jól megy, mert nem törtem össze még semmit.” „Én az otthoni edzések alatt szétbombáztam a lakást. Szerencsére a nagyobb dolgokat, mint például a tévé, nem találtam el. De a kisebbeket igen. A buzogányommal egy angyalkát formázó dísztárgyat is levertem. Neki letört a feje” – vallja be Evelin, aki ha éppen nem gyakorol, akkor az orosz nyelv rejtelmeibe ássa bele magát.  További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.