UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2020-08-03 18:17

Triatlon: Kropkó Mártának a tizenkét fokos víz is jólesett a járvány alatt

„Ami a hátralévő versenyeket illeti, nehéz előre jósolni, napról napra változik sok minden” – mondja a 17 éves Kropkó Márta, aki a bizonytalan program ellenére is keményen készül az előtte álló feladatokra.

„Hogy ment?” – szólt az első kérdésünk Kropkó Mártához, akit éppen autózás után értünk utol telefonon, miután a sűrű edzések közepette a vezetési órákat is elkezdte. A 17 éves ifjúsági Eb-ezüstérmes triatlonista két hónapja kezdte el a KRESZ-t, azóta pedig már a forgalmi órákon rója a kilométereket, oktatója szerint abban sem tehetségtelen. A fő fókusz azonban természetesen a sporton van, és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a szezon első jelentős viadalán, a felnőtt mixváltó világbajnoki válogatóján Lengyeltótiban a harmadik helyre futott be. „Eleve hatalmas megtiszteltetés volt, hogy meghívást kaptam a felnőtt elitek versenyére. Aztán a legjobban engem lepett meg, utána pedig a szüleimet – akik egyben az edzőim –,  hogy sikerült bejutnom a döntőbe, és dobogóra is tudtam állni. Jó verseny volt, a döntőben az úszást kicsit elrontottam, rossz rajtpozíciót választottam, de így sem vagyok elégedetlen a teljesítményemmel.”

Kropkó Márta most a korosztályos Eb-kre készül Forrás: Magyar Triatlon Szövetség
Kropkó Márta most a korosztályos Eb-kre készül Forrás: Magyar Triatlon Szövetség
Mint mindenkinek, a Kropkó Triatlon Club versenyzőjének is a teljes forgatókönyvét átírta a koronavírus-járvány. Eleinte nehezen is viselte. „Elsőként az uszodák zártak be, így nem úszhattam, amit pedig a legjobban szeretek. Ezért a közeli, tizenkét fokos hőmérsékletű tóban vezettem le a felesleges úszóenergiáimat. Az is több volt, mint a semmi. A futó és kerékpáros edzéseket folytattam tovább, a szárazföldi edzésekkel együtt. Néhány hónapja kerültem az MTK úszócsapatba, ahol Tóth Ramon az úszóedzőm és nagyon élvezem vele a közös munkát.” Annak nem örült, hogy az előre hozott érettségiket a járvány miatt eltörölték, mert így jövőre a tervezettnél több tárgyból kell vizsgáznia. Viszont az elmúlt hetekben már a külföldi edzőtábor is belefért a programba. „Nagyon jólesett, hogy ki tudtam szakadni az elmúlt hónapok úgymond házifogságából, kellett nagyon a környezetváltás. Külön örültem, hogy a svájci magaslati edzőtáborban találkoztam az egyik ottani barátnőmmel. A meghívásos verseny óta megnyertem a Triatlon OB-t, ez nagy öröm számomra. Ami a hátralévő versenyeket illeti, nehéz előre jósolni, napról napra változik sok minden. Szeretnénk megcélozni a junior és ifjúsági Európa-bajnokságot is, illetve a junior Európa-kupa versenyeket. Már, ha megtartják…” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.