UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-08-06 17:57

Kajak-kenu: minden szempontból elégedett a kapitány a fiatalokkal

„Mind a gyerekek, mind pedig az edzők nagyon motiváltak, csak elismeréssel beszélhetek róluk” – mondja Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki a felmérőkből kiindulva sikeres országos bajnokságban és ORV-ben bízik.

A korosztályos világ- és Európa-bajnokság ugyan elmaradt, de hála a hazai szövetségnek így sem unatkoztak a nyáron az utánpótláskorú kajak-kenusok. Két hónapon keresztül úgynevezett felmérőversenyeken vettek részt a koronavírus-járvány után, amely remek felkészülést jelentett a fiataloknak a nyár végi országos bajnokságra is. „Több szempontból is maximálisan elégedett voltam a versenyzőkkel – mondta érdeklődésünkre Makrai Csaba, az utánpótlás kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya. – Nem tudtuk ugyanis, hogy milyen állapotba térnek vissza a versenyzők, csónakházak zártak be, edzések maradtak el. És bár a válogatottak folyamatosan edzésben maradtak, úgy, hogy egyénileg szálltak vízre, azért az mégsem ugyanaz. Kihívást jelentett tehát mindenkinek a helyzet, de megoldották, nem igazán látszott a problémás felkészülés a teljesítményeken.”

Makrai Csaba (középen) sikeres őszi versenyekben bízik Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Makrai Csaba (középen) sikeres őszi versenyekben bízik Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
A szakvezető örül annak, hogy megjelentek új arcok is a felmérőkön: olyan versenyzők, akik korábban még nem értek oda és olyanok is, akiknek a teljesítménye kicsit visszaesett, de most ismét jól mentek, ez pedig jó országos bajnokságot ígér. Elmondta, a fiú kajakosok között hat-nyolc fő alkotja az élmezőnyt, akad korosztályonként két-három kiemelkedő fiatal. A lányoknál lényegesen egyszerűbb a kép, jobban kirajzolódik az évek alatt megszerzett rutin, és jelenleg is azok a sportolók (pl. Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Szellák Szabina Zupkó Vanda) uralják a mezőnyt, akik az elmúlt két évben is kiválóak voltak. Ami a kenusokat illeti Vass Zoltán, valamint a sérüléssel bajlódó Opavszky Réka hiányában Gönczöl Laura nyújtott kiemelkedőt, hozzátéve, hogy a lányok mezőnyében akad egy-két versenyző, aki megközelítette a legjobbakat. Makrai még a járvány elején hangot adott félelmének, miszerint a korosztályos világversenyek eltörlésével komoly motivációs válság jelentkezhet a fiatalok körül, aztán pedig kellemeset csalódott. „Szerencsére ez a jóslatom nem jött be, mind a gyerekek, mind pedig az edzők nagyon motiváltak, csak elismeréssel beszélhetek róluk. Ebből a szempontból talán az utolsó éves ifik helyzete a legnehezebb, hiszen éppen arról vb-ről és Eb-ről maradnak le, amelyen a legnagyobb esélyük lett volna a jó eredmény elérésére. Viszont tényleg azt látom, hogy mindenki túltette magát a válságon, és minden adott ahhoz, hogy az év főversenyének nyilvánított szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén jól szerepeljünk.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.