UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-08-09 08:58

Tőrvívás: húszéves a Törekvés SE

Az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a tőrözés oktatására szakosodott Törekvés SE vívószakosztálya. Ez az idő nem nevezhető hosszúnak bármely klub életében, Beliczay Sándorék 2000 óta mégis 147 magyar bajnoki címet nyertek, s számtalan sportolót neveltek a korosztályos válogatottakba.

„Az élet úgy hozta, hogy a kilencvenes években el kellett jönnünk a BVSC-Zugló vívószakosztályából. A Törekvésben leltünk otthonra, támogatókat szereztünk, s felújítottuk mindkét termet. Persze kellettek még a kiváló szakemberek és a gyerekek. A vívásban tényleg minden a mester és tanítványa közötti kapcsolatról szól, két emberen múlik a siker; szerencsére fantasztikus tőredzőkkel dolgozhatunk együtt, jelenleg kilencen vagyunk, ily módon valósíthattuk meg igazán hatékonyan az elképzeléseinket. Húsz év után kezd beérni kemény munkánk gyümölcse, amely a nemzetközi porondon elért sikerekben is megmutatkozik” − nyilatkozik a Törekvés SE vezetőedzője, Beliczay Sándor.

A Törekvés SE edzői stábja Forrás: torekvesvivas.hu
A Törekvés SE edzői stábja Forrás: torekvesvivas.hu
Jól látja a mester, valóban egyre több kiemelkedő eredményt érnek el klub sportolói. A legutóbbi öt évben három arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet nyertek a kerekesszékes világbajnokságokon, két-két arany- és ezüst, négy bronzmedált szereztek a kerekesszékes Európa-bajnokságokon, három második helyet értek el a 2016-os riói paralimpián, míg a korosztályos utánpótlás Eb-ken egy második helyet és öt harmadik helyezést értek el. Pásztor Flóra a női tőrcsapat tagjaként kvalifikálta magát a jövő évre halasztott tokiói játékokra, Dósa Dánielnek pedig még maradt esélye arra, hogy kijusson a japán fővárosba. „Kinőttük magunkat húsz év alatt − kezdi a szakosztályvezető, az olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó, Szekeres Pál, a világon annak a két sportembernek az egyike, aki az olimpián és a paralimpián egyaránt dobogóra állhatott. − Vívásban az volt a jellemző, hogy régi nagy klubok, a Vasas, a Honvéd, az Újpest, az OSC vagy az MTK nevelték a válogatottak zömét. Eleinte utánpótlásban értünk el kiemelkedő hazai eredményeket, hamarosan kerettagjaink, majd válogatottjaink is lettek. Jelenleg az egyesületi rangsor harmadik helyen állunk a Vasas és a Honvéd után úgy, hogy a versenyzőink kilencvenkilenc százaléka tőröző.” A kilenc mester jelenleg 130 sportolóval foglalkozik a Bihari utcában. „A kisebb teremben a kezdők és az egyetemisták dolgoznak − folytatja Beliczay. − A nagyobban készülnek a többiek. Minden nap délután háromkor kezdünk, és este hétkor végzünk; amiatt, mert át kell adnunk a csarnokot a kosarasoknak. Ilyenkor azt szoktuk csinálni, hogy a nagyobbak átmennek a kisterembe, ahol nyolcig-fél kilencig edzhetnek. A korosztályos válogatott vívóink ily módon három-három és fél órát tréningeznek naponta, emellett járnak a keretedzésekre is.” Szekerest arról kérdeztük, megítélése szerint meddig növekedhet még a szakosztály. „Tulajdonképpen az összes eddigi tervünk megvalósult, a történetünk mondhatni, meseszerű. Annak ellenére, hogy mosolygós, vidám a hangulat az egyesületben, nagyon komolyan vesszük a munkát. A filozófiánk az, hogy a kezdő versenyzőkkel is ugyanolyan magas szinten foglalkozunk, mint a legjobbakkal. Úgy véljük, ha stabilan megtanulják a sportág alapjait, arra lehet építeni később. A sikereink titka ebben és az edzőink szakértelmében rejlik. Tudásunk legjavát nyújtjuk a versenyzőinknek, ha a gyerekek is ugyanezt megteszik − és némi tehetség is rejlik bennük −, korosztályos válogatott kerettag lesz belőlük (jelenleg 38 ilyen sportoló van a Törekvésben). Szeretnénk, ha a tanítványaink olimpiákra, világbajnokságokra jutnának ki, és ezeken pontszerző vagy dobogós helyen zárnának.”  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.