UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-08-09 16:18

Úszás: a jövő évi junior Eb lehet Nyirádi Réka nagy versenye

„Úgy gondolom, ha lesz Európa-bajnokság, mindenképpen éremesélyesként kell vele számolni” – mondja Magyarovits Zoltán tanítványáról, Nyirádi Rékáról, aki a Négy Nemzet-versenyen a felnőttmezőnyben is bemutatkozott.

A budapesti Négy Nemzet-úszóverseny egyik legnagyobb felfedezettje volt az UTE nem egészen 16 éves sportolója, Nyirádi Réka, aki meglepetésre bekerült a két legjobb magyar közé, és második lett 400 m vegyesen (4:47.08) és 200 m pillangón (2:11.30) is.

Nyirádi Réka éremesélyes lehet jövőre a junior Eb-n Forrás: MÚSZ
Nyirádi Réka éremesélyes lehet jövőre a junior Eb-n Forrás: MÚSZ
„Réka októberben került hozzám, de már előtte is követtem a pályafutását, mert volt vele hasonló korú versenyző a csoportomban – kezdte Nyirádi edzője, Magyarovits Zoltán, aki a margitszigeti viadalon szintén remekül úszó Kós Hubert felkészülését is irányítja. – Ellenfélként természetesen figyeltem őt, és bizonyos technikai elemeket az edzéseken próbáltunk csiszolgatni, amiket viszont is láttam a versenyen. Kétszáz pillangón tudott hajrázni, ami nem mindig volt rá jellemző, négyszáz vegyesen is nagyon jó utolsó százat produkált, taktikailag is éretten versenyzett. Vegyesen a mellúszás nála is kritikus pont, ha azt ki tudjuk javítani, akkor még nagy ugrás várható.” A fiatal sportoló elmondta, a jól sikerült edzésekben látja a sikerek titkát. „Ugyanúgy tudtam készülni, szerencsére nem hagytam ki sokat. Összesen három hetet voltam víz nélkül, de akkor is a szárazföldi edzéseket ugyanúgy csináltam – emlékezett vissza Nyirádi, majd kitért az idén törölt junior Eb-re is. – Ebből a szempontból szerencsésebb vagyok, mert nekem még van egy évem ebben a korosztályban és még lesz egy Európa-bajnokságom. A 2003-as születésűeket sajnálom, mert nekik már nem lesz több lehetőségük, a célom, hogy jövőre dobogóra tudjak állni.” A 2021-es korosztályos kontinensversennyel kapcsolatban Magyarovits Zoltán is bizakodó. „Vezeti az európai ranglistát, ami most azért eléggé félrevezető lehet, mert azért a legtöbben nem tudtak úgy versenyezni, mint mi. De ettől függetlenül pillangón és vegyesen is éllovas, ezen kívül pedig még a hátúszás is képben van. Úgy gondolom, ha lesz Európa-bajnokság, mindenképpen éremesélyesként kell vele számolni.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.