UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-08-11 15:07

Cselgáncs: Jobban kell koncentrálnom arra, amit épp csinálok – Vég Zsombor

Az ifjúsági olimpiai, junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozó, Vég Zsombor (100 kg) felépült a sérüléséből, amelyet a bal térdéből levált porc okozott – a visszatérésről és a céljairól egyaránt beszélgettünk vele.

Nem mondhatni, hogy zökkenőmentesen alakult a Ceglédi VSE dzsúdósának, a 18 éves Vég Zsombornak visszatérése a koronavírus-járványt követő leállás után: hat héttel ezelőtt levált egy porc a bal térdéből, és ezt bizony műteni is kellett.

Vég Zsombor felépült a sérüléséből Forrás: IJF
Vég Zsombor felépült a sérüléséből Forrás: IJF
„Ugyanez történt velem két és fél éve, az ifjúsági Európa-bajnokság előtt – akkor bronzérmes lettem a versenyen, remélem, hasonlóan jól alakul most is a sztori. Edzésen, dobássorozatot hajtottunk végre a partneremmel, és az utolsónál rosszul érkeztem a földre, keményen egymásnak ütköztek a térdeim, s már abban a pillanatban éreztem; baj van” – emlékezik vissza a történtekre az ifjúsági olimpiai, junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes sportoló. Noha olyan gyakorlatokat csinált a felépülése ideje alatt is, amelyekhez nem kell a lábat használnia, két hete már újra a tatamin lehetne. Lehetne, mert épp nyári szünet van a klubban: a mesterek és edzőpartnerek egyaránt pihennek, szóval Zsombornak tovább tart a leállás. Ideje azonban volt gondolkodni a sérüléseinek miértjén: „Általában akkor történnek az ehhez hasonló balesetek, amikor fejben már elfáradtam. Versenyen például emlékeim szerint még soha nem szenvedtem sérülést. A tanulság az, hogy bármennyire kimerültem, koncentrálnom kell arra, amit épp csinálok.” Ami pedig a versenynaptárat illeti: abban bízik, megtartják a korosztályos világversenyeket. „Jelen pillanatban annyit tudunk, hogy maradtak a naptárban erőpróbák, arról azonban fogalmunk sincs, meg is tartják-e azokat. Remélem, a World Tour-sorozatba tartozó felnőttviadalokat megszervezik, azokon szeretnék még azért néhány pontot szerezni. Az Európa-bajnokságok programja nagyon sűrű lenne: az U23-as november 16-17-ig Porecben, míg a junioroké szintén Horvátországban, ugyanott november 13-15-ig tart. A fogyasztással nem kell foglalkoznom, a súlycsoportom, tehát a száz kiló felett csupán egy-két kilogrammal vagyok, így az is elképzelhető, hogy mindkét versenyen tatamira állok. Jó erőfelmérő lesz, nem lehet ugyanis tudni, ki, mennyit esett vissza a járvány okozta leállás miatt. Megeshet, hogy mindenkit megverek, ahogyan az is, hogy már az első riválissal szemben alulmaradok. Kíváncsian várom tehát. Az biztos, hogy dobogóra szeretnék állni valamelyiken!” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.