UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-08-11 17:42

Úszás: Petrov Anatolij nevét viseli a pécsi uszoda

Hétfőn ünnepélyes keretek között Petrov Anatolij Uszodának nevezték el a Pécsi Kulturális Központ vizes létesítményét; a legendás mester tanítványai közé tartozik többek között Jakabos Zsuzsanna, Pásztory Dóra és Sors Tamás.

Dr. Petrov Anatolij, azaz Tolja bácsi uszoda névavatóját és 80. születésnapját ünnepelték Pécsett hétfőn. A városi önkormányzat a mester munkásságának elismeréséért a Pécsi Kulturális Központ vizes bázisát Petrov Anatolij Uszodává nevezte el. Az ünnepségen Pécs polgármestere, Péterffy Attila, egyik fia, Petrov Iván, és paralimpiai bajnok tanítványa, Pásztory Dóra méltatta a remek szakembert és nagyszerű embert.

Az új névtábla Petrov Anatolij nevével Fotó: Laufer László/Új Dunántúli Napló
Az új névtábla Petrov Anatolij nevével Fotó: Laufer László/Új Dunántúli Napló
A négypályás, 25 méteres medencében (amelynek az egyik vége 85 cm mély csupán), paralimpiai bajnokokat, olimpikonokat nevelt. A paraúszás miatta és a tanítványai sikere által lett ismertebb, elismertebb: versenyzői 2000 óta az összes paralimpián aranyérmet nyertek (Sydney − 2000 , Athén − 2004, Peking − 2008 és London − 2012), kivétel 2016-ban, Rio de Janeiróban, ahol ezüst- és bronzérmet. A hazai szövetség Facebook-bejegyzésében kiemeli, Petrov több ezer gyereket tanított meg úszni, miközben fontos feladatának tekintette a tehetséggondozást és az utánpótlás-nevelést. A para és az ép sportolók integrált úszása valósult meg általa Pécsett. Elmondta, az életfilozófiája, hogy mindig sikeres sportoló, egyben sikeres ember váljon a tanítványaiból. Alapos elméleti felkészültségének, 50 év szakmai és gyakorlati tapasztalatának, az állandó önképzésnek és kitartó, igényes munkájának köszönhetően pályafutását olyan sikersorozat kísérte végig, amely világszerte egyedülálló. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.