UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-08-13 11:25

Birkózás: Dobler Benjámin az Egyesült Államokban is megmutatná, mire képes

A kétszeres utánpótlás országos bajnok birkózó, a húszéves Dobler Benjámin az Egyesült Államokban, a Nebraska állambeli Doane Egyetemen folytatja pályafutását; döntésének okai mellett arról is kérdeztük, mit tapasztalt eddig a tengerentúlon.

Nem nevezhető gyakorinak, hogy magyar birkózó az utánpótláséveit követően úgy döntsön, az Egyesült Államokban folytassa tanulmányait és a sportot. A Vasas kétszeres utánpótlás országos bajnok versenyzője, a húszéves szabadfogású Dobler Benjámin mégis erre a lépésre szánta magát, s a Nebraska állambeli Doane Egyetem tanulójává vált.

Dobler Benjámin a Doane Egyetemen folytatja pályafutását
Dobler Benjámin a Doane Egyetemen folytatja pályafutását
„Két hete vagyok itt, szóval letöltöttem a szükséges karanténidőszakot, sőt teljesen átállt már a szervezetem a hétórás időeltolódásra. Crete városában vagyok, amely nem túl nagy, mégis hangulatos település. Csakúgy, mint az egyetem: nem mondhatni, hogy mindenkivel megismerkedtem már, hiszen a legtöbben még nem érkeztek meg a College-ba. Nagyjából ezer diák jár ide” – meséli a fiatal. Benjámin régóta arról álmodott, hogy egyszer a tengerentúlon éljen. „Kisgyerek korom óta vonzott az amerikai közeg, az emberek mentalitása, az egyetemi rendszer. Van egy barátom, Chadnek hívják: a családjával költözött az USA-ból Magyarországra néhány évre. Megismertem őket, és ez még jobban megerősített abban, hogy az Egyesült Államokba szeretnék költözni. Felvettem a kapcsolatot egy olyan céggel, amely diákoknak segít kijutni, az ő közreműködésüknek köszönhetően lehetek most itt.” A fiatal kijelentette, hogy a következő négy évben el kell felejtenie a magyar válogatottság gondolatát, hiszen az iskola miatt nem tud hazajárni a téli és a tavaszi minősítőversenyekre. „El kellett fogadnom, hogy erre nem lesz esélyem emiatt, szóval arra koncentrálok, hogy addig is a lehető legtöbbet fejlődjek itt. Hozzá kell azonban szoknom az úgynevezett folkstyle-hoz, amely leginkább a szabadfogáshoz hasonlít – néhány szabálymódosítástól eltekintve; a lenti helyzetben való küzdelem például teljesen más szisztéma szerint zajlik. Persze a tanulásról sem szabad elfeledkeznem: mozgástudomány szakra járok, amely átfogó ismeretet ad a dietetikától kezdve az erőnléti edzések megtartásáig mindenben.” Dobler szeretne helytállni az egyetemi bajnokságban. „Az egyetem csapatának volt már országos bajnoka, ami itt hatalmas presztízst jelent – főleg szabadfogásban. Most nagyon fiatal az alakulat, jobbára első évesekből áll össze, körülbelül harmincan vagyunk. Lépcsőzetesen lehet eljutni az egyetemi bajnokság döntőjébe, több viadalon kell kvalifikálnom magam a legjobbak közé. Természetesen meg szeretném mutatni magam, ott szeretnék lenni a végső csaták valamelyikében!” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.