UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-08-14 17:31

Birkózás: Új célokat kell kitűzni – Zilahy Dalma sportpszichológus

A birkózóválogatott sportpszichológusa, Zilahy Dalma fejtette ki gondolatait a hazai szövetség honlapján arról, miként hathat az utánpótlás- és felnőttsportolókra a versenyek hiánya okozta kilátástalanság.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség nemrégiben úgy határozott, törli a szeptemberre és októberre tervezett nemzetközi versenyeket, így a lengyelországi kadét és az észak-macedóniai junior Európa-bajnokságot is. Zilahy Dalma sportpszichológussal beszélgetett a hazai szövetség honlapjának munkatársa arról, miként lehet mentálisan könnyebben átvészelni a jelenlegi, nemzetközi erőpróbák szempontjából kilátástalan időszakot.

Szőke Alex sem léphet szőnyegre az idei junior Európa-bajnokságon Forrás: UWW
Szőke Alex sem léphet szőnyegre az idei junior Európa-bajnokságon Forrás: UWW
„Vannak olyan sportolók, akik lemaradást éreztek a nemzetközi élmezőnnyel szemben; ők amolyan bónuszként élik meg a mostani időszakot; úgy vélik, itt az alkalom a felzárkózásra. Vannak azonban olyanok is, akik csúcsformába hozták magukat, s igazán kiemelkedő eredményt szerettek volna elérni az idén; ők vannak rosszabb helyzetben. Kétélű tehát a szituáció, benne számtalan átmenettel” – kezdte Zilahy Dalma sportpszichológus, aki több válogatott birkózóval is foglalkozik. A szakember szerint a mostani időszakban a felnőttekre nagyobb teher nehezedik, mint az utánpótláskorúakra. „Nekik ugyanis rövidebb idejük van arra, hogy megtérüljön az a fajta kőkemény munka, amit eddig a birkózásba tettek. Megvan a rutinná vált edzésmódszerük, formaidőzítésük, stratégiájuk, amit most nem alkalmazhatnak – emiatt nyilván türelmetlenebbek is, egyre csak fogy a céljaik elérésére szükséges idejük. A fiatalok abból a szempontból rugalmasabbak és formálhatóbbak, hogy könnyebben gyászolják a versenyeket, mint a nagyok. Hamarabb átállítható a gondolkodásuk pozitív irányba. A profik esetében ez nem feltétlenül van így: nehezebben fogadják el, hogy nem haladhatnak a megszokott ütem szerint; úgy, ahogyan szeretnének és kellene.” Zilahy arról is beszélt, miként kell gondolkodniuk a sportolóknak ahhoz, hogy ugyanolyan szintű elánnal dolgozzanak, ahogyan azt tették a versenyszezonban. „Nem egyszerű úgy készülniük, mintha cél lebegne a szemük előtt, miközben nem. Ettől függetlenül mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ennek legalább a hangulata visszatérjen valamilyen szinten a tréningekbe. Ehhez szükséges új célokat kitűzniük maguk elé – az edzőikkel egyeztetve. Azoknak a technikai hiányosságoknak a csiszolására kell helyezni a hangsúlyt, amelyekre eddig nem volt idő. Újra lehet értelmezni a mozgáskultúrát, a technikát és a taktikát is. Emellett javaslom, hogy az utánpótláskorúak figyeljék, miként dolgoznak a klasszisok; erőt meríthetnek ugyanis abból, ahogyan ők még most is végzik az edzéseket.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.