UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-08-20 18:26

Jégkorong: Kanadában az edzésen sincs haverság – Orosz Gergely

A juniorválogatott egy éve a kanadai Stanstead College együttesében edződő 18 éves kapusával, Orosz Gergellyel beszélgettünk, aki már ennyi idő alatt is nagyot lépett előre a tengerentúlon.

Augusztusban a juniorválogatott szezonnyitó mérkőzésén kitűnően védett Orosz Gergely, mindössze két gólt „engedélyezett” az Erste Ligára készülő Vasasnak, s így hosszabbításban a fiatalok 3–2-re meg is nyerték az összecsapást. A 18 éves, Kanadában edződő kapus az idén került be az U20-as nemzeti együttes keretébe, amellyel a decemberi, dániai I/A csoportos világbajnokságra készülnek. S mivel az utánpótlás-korosztályokban csupán tíz ország tartozik a legszűkebb elitbe, az I/A azt jelenti, hogy pillanatnyilag a világ tizenhat legjobb válogatottja közé tartozik Horváth András legénysége.

Orosz Gergely a juniorválogatott meccsén is bizonyította, hogy megérte Kanadába szerződnie Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Orosz Gergely a juniorválogatott meccsén is bizonyította, hogy megérte Kanadába szerződnie Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
„Szerintem nagyon jól sikerült az augusztusi felkészülésünk nagyon jól sikerült, örültünk, hogy mindkét meccsünket megnyertük a Vasas ellen – kezdte honlapunknak Orosz Gergely. – Mind tudjuk, hogy nagy lehetőség előtt állunk a decemberi világbajnoksággal, bizonyítani és természetesen bennmaradni szeretnénk ebben a csoportban.” A válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, hogy a játékosmegfigyelők is árgus szemekkel figyelik az I/A csoportos vb-t. Ezért a fiúknak jó lehetőség, hogy megmutassák magukat, és esetleg egy erősebb külföldi ligába szerződjenek. Ezen Orosz már túl van, hiszen tavaly nyáron került ki Győrből a kanadai Stanstead College-re, ahol a második idényére készül. „Még két évvel ezelőtt jártam kint nyáron egy kapustáborban, ahol felfigyeltek rám, néhány hónappal később, szeptemberben pedig már próbajátékra utazhattam Kanadába. Több lehetőségem is volt, a Stansteadre esett a választásom, jól érzem ott magamat. Ha minden jól megy, augusztusban megyek vissza, egyelőre még a vízumra várok.” A 18 éves sportoló már az első év után érzi a játékán a nagy előrelépést, szerinte a kinti közegben másképpen nem is tudna érvényesülni. „Elsősorban azt emelném ki, hogy sokkal több erősebb csapat ellen játszunk, mint otthon és innen lényegesen jobb esélyünk van magasabb ligába elmenni. Az első perctől kezdve mindenki nagyon kedves volt, befogadtak, az edzéseken viszont itt nincs haverság, mindent félreteszünk, és hatalmas harc folyik a csapatba kerülésért. Hétről hétre jobbnak kell lenni.” Orosz az eliteprospects.com statisztikái szerint 34 mérkőzésen lépett jégre a kanadai CAHS-ligában, ezalatt pedig csaknem 91 százalékos védési hatékonyságot tud felmutatni. Tervei szerint a mostani idényt még ugyanezen a szinten húzza le, majd egy erősebb juniorligába szerződne (például az NAHL), ahonnan megnyílhatna az útja az egyetemi bajnokság felé. Íme, Orosz Gergely értékelése az MJSZ Facebook-oldalának a múlt heti, Vasas elleni találkozóról: További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.