UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-08-22 20:02

Vízilabda: meghatározó fiúk a férfiak a között

Az utóbbi hetekben több utánpótláskorú vízilabdázó is villant a férfi Magyar-kupában, és csapata vezéregyéniségévé lépett elő egy-egy mérkőzésen.

Noha a koronavírus-járvány újra közbeszólt, és a BENU férfi vízilabda Magyar-kupa elődöntőit elhalasztották, az évad első tétmeccsein számos utánpótláskorú játékos nyújtott figyelemreméltó teljesítményt. A reflektorfény leginkább az FTC-Telekomba szerződött Vigvári Vendelre irányult, aki kilenc mérkőzésen – csapata legeredményesebbjeként – 27 góllal járult hozzá a meneteléshez.

Vigvári Vendel (fehérben) azt FTC legeredményesebb játékosa a kupában Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
Vigvári Vendel (fehérben) azt FTC legeredményesebb játékosa a kupában Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
Ahogyan Vigvári, az UVSE-t hagyta ott a nyáron a Szolnokba igazolt Konarik Ákos is, aki ugyanúgy 21 gólnál tart, mint a szerb világklasszis csapattársa, Filip Filipovics. Mindkét 2001-es születésű pólós a legjobb négy között várja a folytatást. Cseh Sándort, az utánpótlás általános sportszakmai igazgatóját nem érte váratlanul a fiatalok helytállása. „Mindkettőjük számára most jöttek volna a szoros, értékmérő meccsek. Ettől függetlenül egyértelmű, hogy Konarik Ákos a Szolnok húzóembere. Ehhez kell az ő lelki beállítottsága is, azaz, neki teljesen mindegy, milyen csapatban szerepel, a saját játékát igyekszik játszani. Vigvári Vendel az egyik legmeghatározóbb vízilabdázója volt a Fradinak az elmúlt találkozókon. Ha Varga Dénes visszatér sérüléséből, valószínűleg kevesebb időt fog a vízben tölteni, de biztos, hogy nagyon fontos szerepe marad a csapatban.” A szakember korábban sokat hangoztatta, hogy az elmúlt években feltűnően kevés ifiből kiöregedő játékos került topgárdához. „Természetesen az ifijátékosnak az is nagy dolog, ha bekerül bármelyik ob I-es csapat keretébe. Az élet rendje az, hogy valahol beleerősödik a bajnokságba, aztán pár év alatt kiderül, meddig juthat. Viszont emellett akkor működhet jól az utánpótlás-nevelés klub- és válogatottszinten is, ha minden korosztályban van egy-két olyan fiatal, akit már ifiként, vagy közvetlenül utána megkeres egy topcsapat. Eddig az ilyenfajta kihívást elkerülték a játékosok, és most az a jelentős előrelépés, hogy Konarik a Szolnokot, Vigvári az FTC-t választotta. Ő például gondolkodhatott volna úgy is, hogy ott van a posztján Varga Dénes, a görög válogatott Funtulisz és nem megy, mert kevesebbet fog játszani. Vállalta, hogy megküzd a helyéért. Azért azt is meg kell jegyezni, az ő pozíciójukban sokkal gyorsabban lehet látványos eredményt elérni, mint bekként vagy akár rosszkéz szélsőként.” Cseh Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a nevelőklubként működő KSI és az UVSE is meglepően jól teljesít, miután mindkét együttesből ígéretes névsor távozott. Úgy gondolja, a Vasas megerősödése jót tehet a gólérzékeny Bóbis Botond fejlődésének, és a teljesség igénye nélkül emelte ki a 17 éves BVSC-s Mészáros Mátyás, valamint a vele egykorú, miskolci Vismeg Zsombor évad eleji produkcióját is. „Most ott tartunk, hogy az ob I-ben 2003-as játékosok is meghatározónak számítanak. A jelenlegi vírushelyzetet figyelembe véve, arra kell törekednünk, hogy ez így maradjon, és a körülményekhez mérten a lehető legtöbb meccset játszhassák a fiatalok.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.