UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-08-23 15:42

Kézilabda: újra villoghatnak a fiatalok a nemzetközi porondon

Fiatalok sora kaphatja meg a lehetőséget a következő évadban az EHF Európa Ligában; az előjelek szerint a magyar csapatok közül szinte valamennyiben mély vízbe dobhatnak utánpótláskorú játékosokat a vezetőedzők.

Az előző évadban többször is beszámolhattunk arról az örömteli tényről, hogy az utánpótláskorú kézilabdázók nemcsak az NB I-ben, hanem a nemzetközi porondon is lehetőséget kapnak, és élnek is azzal. Az idei induló csapatokat és az igazolásokat látva valószínűleg az idén sem lesz másképpen. A Bajnokok Ligájában szereplő csapatok közül a Veszprém, Szeged, Győr hármasban nehéz elképzelni, hogy bárki is meghatározó szerephez jusson, még úgy is, hogy a Tisza-partiaknál elvétve kaptak már lehetőséget utánpótláskorúak a felkészülési időszakban, például a juniorválogatott és korábbi ifjúsági világbajnoki-MVP jobbszélső, Kecskés Dániel és persze az elmúlt évadban BL-gólt is szerzett Bajus Brunó. Az előző csonka évad után a Bajnokok Ligájába szerencsésen becsusszanó FTC-vel kapcsolatban kicsit más a helyzet, hiszen már az edzőmérkőzéseken is látszik, hogy a korábbiaknál nagyobb szerep juthat a bal- és jobbátlövőként, valamint irányítóként is bevethető 19 éves Tóth Nikolettre, még úgy is, hogy alaposan megerősítették a zöld-fehérek a belső posztokat.

Vámos Petra még fontosabb szerephet juhtat a DVSC-ben Fotó: Gurbán György
Vámos Petra még fontosabb szerephet juhtat a DVSC-ben Fotó: Gurbán György
Az EHF-kupa utódsorozatában az EHF Európa Ligában a BL-lel szemben már fiatal főszereplőkkel is számolhatunk. A nőknél a címvédő Siófokot leszámítva minden csapat tele van utánpótláskorúakkal: az előző évadban nagyszerűen teljesítő DVSC-ben továbbra is, sőt talán még fontosabb szerepben számítanak a felnőttválogatottban is bemutatkozott Vámos Petrára, valamint jobbszélsőposzton a két juniorválogatottra, Arany Rebekára és az FTC-ből kölcsönbe érkezett Bánfai Kírára. A nyáron a koronavírus-fertőzésen átesett váciak sem változtattak a játékospolitikájukon, továbbra is az NB I egyik legfiatalabb átlagéletkorú keretével szállnak harcba. Mások mellett a junior Európa-bajnok Kácsor Gréta, Kuczora Csenge és az ifi Eb-aranyérmes kapus, Bukovszky Anna is fontos tagja lehet Szilágyi Zoltán együttesének. Az Érd helyett induló Alba Fehérvárban is rendre megkapják a lehetőséget a tehetségek: a Győrből érkezett kapus Tóth Nikolett, Afentaler Sára, Varga Emőke és Gerháth Kincső mellett a saját nevelésű Utasi Linda is sokat tehát az eredményes nemzetközi szereplésért.
A sérülésből visszatért Bálint Bencére komoly erősítésként tekinthet Vladan Matics vezetőedző Forrás: Grundfos Tatabánya
A sérülésből visszatért Bálint Bencére komoly erősítésként tekinthet Vladan Matics vezetőedző Forrás: Grundfos Tatabánya
A tavasszal nagyszerű EHF-kupa csoportkört produkált Tatabányában hosszú sérülése után végre pályán lehet a juniorválogatott Bálint Bence, meg hozzá hasonlóan a két nyári igazolás, a Veszprémből érkezett Hornyák Bence, valamint a NEKÁ-ról igazolt Bognár Nándor is. Balatonfüreden az elmúlt évekkel szemben várhatóan nem az utánpótláskorúak húzzák majd a csapatot, de azért így is ott lehet a pályán a szintén juniorválogatott Határ Péter, Kőhegyi Ákos, Brandt Balázs vagy éppen Draskovics Gellért.  Az idén debütáló Gyöngyösben pedig az előző évadban Papp Bence kapta a legtöbb lehetőséget, alighanem az idén rá is számít Konkoly Csaba vezetőedző, és érkezhetnek még új arcok az utánpótlásból, mint Gráf Martin vagy Jaros Olivér.

Utánpótláskorúak, akik a következő évadban a nemzetközi porondon szerepelhetnek: Férfiak: Veszprém: - Szeged: Bajus Brunó (19 éves), Kecskés Dániel (18) Tatabánya: Bálint Bence (20), Bognár Nándor (18), Hornyák Bence (19) Balatonfüred: Brandt Balázs (20), Draskovics Gellért (20), Határ Péter (19), Kőhegyi Ákos (20) Gyöngyös: Gráf Martin (19), Jaros Olivér (18), Papp Bence (20) Nők: Győr: - FTC: Tóth Nikolett (19) Siófok: - DVSC: Arany Rebeka (19), Bánfai Kíra (20), Petrus Mirtill (18), Poczetnyik Luca (19), Vámos Petra (19) Vác: Bukovszky Anna (18), Kácsor Gréta (20), Kuczora Csenge (20) Fehérvár: Afentaler Sára (19), Gerháth Kincső (19), Utasi Linda (20), Tóth Nikolett (18), Varga Emőke (20)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.