UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-08-25 11:49

Tájékozódási futás: Gárdonyi Csilla (19) megszerezte első felnőtt egyéni ob-aranyát

Várpalota mellett rendezték a tájékozódási futók felnőtt és junior országos bajnokságát, amelyen a junior-világbajnoki aranyérmes, 19 éves Gárdonyi Csilla egyéniben és váltóban egyaránt magabiztos diadalt aratott a nagyok között.

A hétvégén rendezték a tájékozódási futó középtávú és váltó felnőtt és junior országos bajnokságot, amely egyben az idei első ob-hétvége volt. A Várpalotától északra fekvő hegyoldalakon rendezett verseny erőnlétben komoly kihívást jelentett a futóknak, rendkívül meredek völgyekkel, és nagy szintkülönbségekkel kellett megküzdeniük a pályák teljesítése során. A távok hossza korosztályonként változott; három és öt kilométer között alakult légvonalban. A futókra szombaton a középtávú egyéni selejtező és döntő várt, vasárnap pedig a váltóversenyre került sor − áll a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség által küldött közleményben.

Gárdonyi Csilla magabiztos győzelmet aratott a felnőttek között Forrás: MTFSZ
Gárdonyi Csilla magabiztos győzelmet aratott a felnőttek között Forrás: MTFSZ
A magyar tájfutás nagy tehetsége, a még mindig csak 19 éves junior-világbajnok Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE) először állt rajthoz a felnőttek mezőnyében egyéniben, és rögvest letette a névjegyét. Már a selejtezőből is első helyen jutott tovább, a döntőben pedig öt perc előnnyel győzött abban a versenyszámban, amelyben gyakran csak másodpercek döntenek a helyezésekről. Második helyen klubtársa, Kézdy Borbála ért be, míg a harmadik helyen Sárközy Zsófia végzett. Első, ám minden bizonnyal nem utolsó egyéni aranyát nyerte Gárdonyi Csilla, akiért ősszel a salgótarjáni junior Európa-bajnokságon is szoríthatunk. Csilláról korábban már többször írtunk. Tavaly júliusban, a junior-vb előtt arról számoltunk be, hogy parádézott a fehéroroszországi Grodnóban rendezett ifjúsági kontinensviadalon; normáltávon több mint két percet vert a mezőnyre, a magyar U18-as leányváltót pedig egymaga repítette a hetedik helyről a dobogó második fokára. Mindezt sérülten, az érettségitől fejben fáradtan érte el. A MOM-Hegyvidék SE nevelőműhelye nem érte be Gárdonyi sikerével: másnap váltóban is aranyérmet szereztek a budai fiatalok a felnőttek között. Csilla mellett a 2006-os születésű, mindössze 14 éves Mikes Janka is a csapat tagja volt, a rutint pedig az alig 23 éves Kézdy Borbála képviselte. Ennek ellenére már a második futók után négy perc előnnyel álltak az élen, Gárdonyi harmadik futóként pedig klasszis teljesítménnyel 10 percesre növelte az előnyüket a Tabáni Spartacussal szemben. Harmadik helyen némi meglepetésre a szintén két utánpótláskorú versenyzővel felálló Egri Spartacus végzett. A juniorok között Mérő Dominika (Veszprémi Honvéd) és Jónás Ferenc (Szegedi VSE) dominált: mindketten nagy előnnyel nyerték meg korosztályukban a középtávú bajnoki címet, és másnap a váltóversenyen is aranyéremre vezették csapatukat. Rájuk az előttünk álló hétvégén már újabb nagy erőpróba vár, ugyanis akkor rendezik meg a junior-válogatóversenyeket. Szombaton ismét középtávon, vasárnap pedig hosszútávon csapnak össze a fiatalok a válogatott keretbe kerülésért, ezúttal mátrai terepeken. További hírek TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁSBAN a sportági aloldalunkon.