UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-08-27 08:50

Kosárlabda: öt új mester dogozik a DEAC KA-ban

A DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójával, Berényi Sándorral beszélgettünk arról, miért igazolt öt új edzőt a klub, emellett szóba kerültek a nevelőműhely hosszútávú céljai is.

Öt új edzőt szerződtetett nyáron a DEAC januárban államilag elismertté vált kosárlabda-akadémiája. Az U20-as együttest a svéd élvonalból érkező mester, Jesper Gustavsson, az U16-os csapatot az eddig a CSZKA Szófia utánpótlásában dolgozó Tedi Bukov, az U15-ös srácokat pedig a Vasas Akadémiából távozó Bazsik Péter irányítja a folytatásban. Gustavsson munkáját Léránt Gábor, míg Bukovét Halmai Norbert segíti.

Jesper Gustavsson lett a DEAC U20-as csapatának új vezetőedzője Forrás: debka.hu
Jesper Gustavsson lett a DEAC U20-as csapatának új vezetőedzője Forrás: debka.hu
„Új rendszerben kezdtünk dolgozni, amelyben más követelményeknek kell megfelelnünk. A szakedzői diploma vagy a megszerzésének folyamatban levősége elvárássá vált. Mindemellett fiatalítani is szerettük volna a stábot, és azt hiszem, ez jól is sikerült. Ezek miatt érkezett hozzánk egyszerre öt szakember” – nyilatkozik Berényi Sándor, az akadémia szakmai igazgatója. De melyek voltak a legfontosabb alapelvek az edzők kiválasztásakor? „Mivel külföldi trénerek egyaránt érkeztek, az idegen nyelv ismerete is szempont volt. Tedi Bukovot személyesen ismerem, három évig együtt dolgoztunk a FIBA-képzésen. Jesper Gustavssonról ügynökön keresztül hallottam, felkerestem, beszélgettünk, és úgy véltem, a szakmai múltja figyelemre méltó, valamint az edzői filozófiája is megegyezik az elképzeléseinkkel. Ezek az edzők mind hajlandóak, képesek és szeretnek is csapatban dolgozni, tehát nem önmaguk megvalósítása élvez prioritást; átlátják a célokat, megértik azokat, és a karaktereik is megfelelnek ahhoz, hogy elérjük azokat.” A DEAC KA semmiképpen nem rövidtávban gondolkozik, sokkal inkább közép- vagy hosszútávban. „Egyelőre négy évig tervezünk, ez idő alatt el szeretnénk érni, hogy a mostani U20-as és U18-as csapatból többen már a felnőtt- és utánpótlás-válogatottak kapuiban kopogtassanak. Úgy vélem, sok olyan kosarasunk van, aki ezt és a felnőtt első osztály szintjét elérheti. Persze annak örülnénk a legjobban, ha a DEAC élvonalban szereplő együttesében bizonyíthatnának a srácok.” Berényi kifejtette, az utánpótlásbázisukat is növelték. „Több olyan fiatal igazolt hozzánk, akiben megvan a kellő potenciál ahhoz, hogy profi játékos váljon belőle – ez leginkább az U20-as és az U18-as csapatot érinti. Természetesen elsősorban a saját bázisunkra szeretnénk támaszkodni, de olyan jó lehetőségeink vannak, hogy kiemelt körülményeket biztosíthatunk más kosarasoknak is; ez mindenkinek az érdeke tehát. Ami az alsóbb korosztályokat illeti: a közös munka érdekében több egyesülettel is felvettük a kapcsolatot, így még nagyobb rálátásunk lehet a tehetséges ifjakra. Emellett az iskolai programunkat is bővítenénk.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.