UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-09-01 17:30

Úszás: nem adták fel, az év végére készülnek a szegedi versenyzők

A koronavírus-járvány a Szeged Úszó Egylet versenyzőinek a számítását is keresztülhúzta, a junior Európa-bajnokság és egyéb nemzetközi események helyett az év végi országos bajnokságokra készülnek. A vezetőedzőt, Gellért Gábort kérdeztük.

Az elmúlt évek sikerei után már biztosan csendesebb évet zárnak a Szegedi Úszó Egylet versenyzői, de persze nem azért, mert az idén alulteljesítettek volna, hanem megint csak a koronavírus-járvány… Törölték az év legfontosabb versenyét, a junior Európa-bajnokságot, ahogyan a nyílt vízi eseményeket sem tartották meg. A Tisza-partiaknak azonban így is volt mire emlékezni az utóbbi néhány esztendőből. „Óriási eredményeket értünk el, huszonhét utánpótlás Európa-bajnoki érmet nyertek a versenyzőink az elmúlt nyolc évben – emlékszik vissza a klub vezetőedzője, Gellért Gábor. – Mindezt ráadásul tizenkét versenyző, kilenc lány és három fiú érte el, ezért még büszkébbek vagyunk. Most is van hat válogatott kerettagunk a felnőttektől egészen a serdülőkig. Nagyon bizakodóan vártuk ezt az évet is, de hát az idén ugye hiányoznak az eredmények.”

Gellért Gáborék versenyzőinek az idén több idő jutott a technika csiszolására Fotó: Karnok Csaba/delmagyar.hu
Gellért Gáborék versenyzőinek az idén több idő jutott a technika csiszolására Fotó: Karnok Csaba/delmagyar.hu
A munka azonban így sem állt meg. A nyílt vízi úszók szövetségi kapitányaként dolgozó tréner szerint van olyan terület, ahol előnyt is kovácsolhattak a versenymentes időszakból. „Jutott idő sok olyanra, amire idény közben, a versenyek és eredménykényszer alatt gyakorlatilag nincs idő. Ilyen még nem volt, amióta úsznak, de nem elég meg annyira tragikusnak a helyzetet. Idézőjelben újratanultunk úszni, hónapokon keresztül minden úszásnemet alaposan kiveséztünk, mert nem volt más feladatunk.” Ugyanakkor, ha minden jól megy, mégsem kell elfelejteni teljesen a versenyeket 2020-ra, hiszen a tervek szerint az év végén rendezik meg az országos bajnokságokat. „Természetesen nehézkes az idei év, de nem adtuk fel, egész nyáron edzettünk, dolgoztunk, és jelenleg is keményen készülünk a magyar bajnokságokra, amelyek már a jövő évi nemzetközi eseményekre kvalifikálnak.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.