UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-09-04 17:04

Atlétika: sok van még a 200 méteren felnőttbajnok Nagy Vanesszában

Az FTC 17 éves felnőttbajnok sprintere, Nagy Vanessza az elmúlt hetek versenyeiről, és a terveiről is szót ejtett.

Négy évvel ezelőtt lakóhelyén, Szolnokon figyelt fel rá a helyi sportcentrum vezetőedzője, Ecseki Tibor, amikor kimagaslott a mezei futók mezőnyéből. Aztán az atlétikai pályára csábulva több versenyszámot is kipróbált, végül az alkatához leginkább illő sprintnél kötött ki. Nagy Vanessza a fővárosba érkezve a Budapesti Honvédhoz csatlakozott, év elején edzőivel érkezett az FTC-hez, melynek színeiben augusztusban megnyerte a női 200 métert a 125. magyar atlétikai bajnokságon. Karlik Pál és Kaptur Éva tanítványa 17 évesen lett felnőttbajnok, ráadásul igen szép, 24.34 másodperces egyéni csúccsal. Az utána már csak hab volt a tortán, hogy az ifi ob-n és az ifi ligadöntőn 100-on és 200-on is győzött.

Nagy Vanessza (jobbra) berobbant a felnőttmezőnybe Forrás: fradi.hu
Nagy Vanessza (jobbra) berobbant a felnőttmezőnybe Forrás: fradi.hu
„A felkészülés a kisebb hullámvölgyek ellenére jól sikerült – avat be a sikerek hátterébe a sportolólány. – Mindenki nagyon keményen dolgozott, próbáltuk kihasználni, hogy nincs iskola, így csak az edzésre, az étkezésre és a pihenésre kellett figyelnünk. Az edzéstársaimmal kellőképpen tudtuk egymást motiválni a cél elérése érdekében. A felnőtt országos bajnokságon pedig az is plusz erőt adott, hogy a nagyok között, a szám legjobbjaival állhattam a rajtvonalnál. A kétszáz méterből csak halvány emlékeim maradtak, igyekeztem arra koncentrálni, hogy jól megcsináljam a mozgást és a rajtgépből kijövést, na meg arra, hogy élvezzem az egészet. A bajnoki címnek és az egyéni csúcsnak nagyon örültem, nem gondoltam volna, hogy ilyen időre leszek képes. De ezzel nem is foglalkoztam előtte, csak a futásra összpontosítottam.” Tegyük hozzá, az atlétalánynak az is sokat segített, hogy 200 méteren abban a Kaptur Évától kapott kabalatopban száguldott, amelyben edzőnője is élete legjobbját érte el a távon. Vanessza idei fő versenye a koronavírus-járvány miatt a 2020-as naptárból kihúzott ifjúsági Európa-bajnokság lett volna, ám ezzel a 200-as idővel az ugyancsak halasztásra kerülő junior-világbajnokságra is teljesítette a szintet. „Eleinte nehéz volt elfogadni, hogy nem lesz világverseny, mert mindenki keményen dolgozott. De most úgy vagyok vele, ezzel csak időt nyertem, és így csak többet tudok készülni, hogy jövőre minél sikeresebb legyek. Erre a szituációra olyan lehetőségként igyekszem tekinteni, amelyet ki kell használni. A célom az, hogy újabb egyéni csúcsokat fussak, elkerüljenek a sérülések, és részt vegyek a következő korosztályos világversenyeken.” Mivel 100 és 200 méteren igen nagy a konkurencia a nemzetközi színtéren, az ígéret 100 gáton is sokat készül. „Még kicsit idegen a gátfutás, nemrégen kezdtük, de nemzetközi szinten is szeretnék jól teljesíteni ebben a versenyszámban.”

Hogy mennyire számít szenzációnak a négy éve atletizáló lány felnőttbajnoki győzelme, Karlik Páltól igyekeztünk megtudni. „Fogalmazzunk úgy, hogy ez nem annyira jellemző – vélekedik a szakember. – Nyilván vannak néha olyan üres számok, amelyekben könnyebben lehet nyerni, de azt gondolom, amellett hogy győzött, rossz időt sem futott. Nem lepett meg az aranyérme, mert edzéseken is igen jól mozgott. Bár, a csoportunkban itt van a fedett pályás felnőttbajnok Csóti Jusztina is, aki véleményem szerint kicsit hibázott a döntőben, ettől függetlenül benne volt a pakliban Vanessza első helye. Nagy lépést tett előre, hiszen közel egy másodperccel javította meg egyéni csúcsát, és ez is mutatja, sok van még ebben a lányban.”

  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.