UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-09-04 14:22

Cselgáncs: még nem tudni, lesz-e Budapesten Grand Slam-viadal októberben

Reális cél-e, hogy Grand Slam-versenynek adjon otthont Budapest október közepén? Ha igen, hány fiatal cselgáncsozó mutathatná meg, mire képes? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a szövetség sportigazgatójával, Nagy Andrással.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) augusztus 28-án bejelentette, hogy ősszel újraindulhat az olimpiai kvalifikációs sorozat, méghozzá október második felében Budapesten, az első magyar Grand Slam-viadallal.

Sipőcz Richárd a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen bronzérmet nyert Fotó: Tumbász Hédi
Sipőcz Richárd a 2019-es budapesti Grand Prix-versenyen bronzérmet nyert Fotó: Tumbász Hédi
„Elérkezett az ideje annak, hogy lépésről lépésre újrainduljon a tevékenységünk. Tudjuk, a járványhelyzet szerte a világban más-más körülményeket teremt, de van néhány olyan ország, amely készen áll a sportrendezvény-szervezésre. Az IJF örömmel jelenti be, hogy visszatér a World Judo Tour. Ősszel indul újra a sorozat, három eseményt mutatunk be a legmagasabb szintről, a budapesti Grand Slam-versennyel kezdve. Ezt követi a tokiói Grand Slam decemberben, és a World Masters 2021 elején Dohában” − nyilatkozta az IJF elnöke, Marius Vizer a közleményben. Csakhogy Magyarországon növekedik a koronavírussal fertőzöttek száma, emiatt a kormány szeptember 1-től határzárat rendelt el. A hazai szövetség sportigazgatóját, Nagy Andrást kérdeztük arról, reális-e a Grand Slam-verseny októberi megrendezése a mostanihoz hasonló körülmények mellett: „Erre egyelőre senki nem tud válaszolni, rengeteg tényezőtől függ, amelyeknek egytől egyig pozitív kimenetele kell legyen. Esélylatolgatásba nem szeretnék belemenni, de persze, nagyon bízom benne, hogy megtarthatjuk. Az IJF részéről ez a lehetőség megelőlegezett bizalom, csak remélhetjük, hogy élni tudunk vele. Mi arra készülünk, hogy lesz Grand Slam Budapesten, szervezzük a versenyt, sőt a sportolókat is eszerint készítjük fel” − mondja Nagy András. Egyelőre az Európa-bajnokságokról sem kell lemondaniuk a cselgáncsozóknak: a felnőttek Eb-je november 8-10-ig Prágában, az U23-asoké november 13-15-ig Porecben, míg a junioroké szintén Horvátországban, ugyanott november 16-17-ig tart a tervek szerint. A tavaly sikert sikerre halmozó juniorgeneráció mind a négy tagja érintett lehet az imént említett seregszemléken. De vajon a fővárosi olimpiai kvalifikációs versenyen is? Gőz Roland, Özbas Szofi, Sipőcz Richárd és Vég Zsombor szinte biztosan tatamira léphetne. Szofi és Ricsi ráadásul karnyújtásnyira van attól, hogy kvalifikálja magát a tokiói játékokra, esetükben tehát szükségszerű is. Noha a keret hivatalosan még nincs meg, állíthatom, több olyan fiatalt is szeretnénk indítani, aki érdekelt lehetne a következő, 2024-es párizsi olimpián. Törekszünk arra tehát, hogy azok az ifjak is szerepelhessenek, akikben nagy potenciált látunk.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.