UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-09-05 14:31

Kardvívás: Kadét-világbajnok már nem leszek, és ezt sajnálom – Battai Sugár

A szövetség interjút készített a 17 éves, csapatban kadét Európa-bajnok és junior-világbajnok kardvívóval, Battai Sugárral, aki nem igazán optimista a közeljövő versenyeivel kapcsolatosan. Azt is elárulta, hogy a kadét-vb törlése mindennél, még az esetleges olimpiai szereplés elmaradásánál is jobban bántja.

Az előző, csonka évad igen különlegesen alakult az Interfencing Debrecen SC 17 esztendős kardvívójának, Battai Sugárnak. Három korosztályban, a kadétok, a juniorok és már a felnőttek között is versenyzett. 2020-as tervei közt szerepelt, hogy egyéniben kadét-világbajnok legyen, csapatban megvédje a junior vb-aranyérmét és hogy részt vehessen élete első olimpiáján. Az álomév helyett azonban rémálom következett: a koronavírus-járvány keresztülhúzta a fiatal sportoló számításait, igaz, a kényszerszünet eleje annyira mégsem viselte meg.

Battai Sugár (balról) sajnálja, hogy már nem lehet kadét-világbajnok Forrás: EFC
Battai Sugár (balról) sajnálja, hogy már nem lehet kadét-világbajnok Forrás: EFC
„Nem tagadom, néha nehezen oldottam meg a korosztályváltásokat. Nem ugyanaz egyik hétvégén kadétbajnokságon pástra lépni, a másikon pedig felnőttcsapatban világkupán szerepelni, amelyen az olimpiai kvalifikáció a tét. Ezért aztán a koronavírusos időszak elején kicsit talán meg is könnyebbültem. Elvégre ott tornyosult előttem egy hónapon belül a kadét- és a junior-világbajnokság, valamint a tokiói szereplésről döntő, utolsó felnőtt világkupaverseny. Aztán ez a megkönnyebbültség természetesen elmúlt, elkezdtek egyre jobban hiányozni a versenyek. Most meg már alig várom, hogy újra kezdődjenek" – nyilatkozta a debreceni kardvívó a szövetségnek. Hozzátette, nem túl bizakodó a közeljövő megméretéseivel kapcsolatban... „Inkább azt mondanám, hogy nagyon szeretném, ha rendben lemenne a következő szezon, korosztályos világversenyekkel és olimpiával. Túlságosan optimistának viszont nem mondanám magam. Sokan mondják, hogy messze nincs vége a koronavírusos időszaknak, és az elmúlt napok adatai, sajnos, ezt igazolják. De remélem, hogy fegyelmezett viselkedéssel, a szabályok betartásával, elkezdhetjük, pontosabban folytathatjuk a versenyzést, hiszen ezért edzünk mindannyian." Arra a kérdésre, hogy az elmaradó kadét-világbajnokság, junior-világbajnokság vagy az elhalasztott olimpia hiányzik majd neki a legjobban, egyértelmű a válasz. „Az olimpiára még bőven van időm, és az nem is maradt el, csak elhalasztották. Úgyhogy ez kilőve. Junior csapatban már nyertem világbajnokságot, és azért remélem, még bőven akad lehetőségem ebben a korosztályban szép eredmények elérésére. Kadét-világbajnok viszont már sosem leszek. Ezt azért sajnálom, nagyon szerettem volna megpróbálni." További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.