UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-09-05 16:08

Kosárlabda: Fontosnak tartjuk, hogy az akadémiánknak legyen csúcsa – Rátgéber László

Az államilag is elismert Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs szakmai és stratégiai igazgatójával, az Euroliga-győztes mesteredzővel, Rátgéber Lászlóval beszélgettünk arról, az elmúlt időszakban milyen változások történtek az egyesület rendszerében.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs utánpótláscsapatai is gőzerővel készülnek a következő bajnoki évadra. A fiataloknak már nagyon hiányoznak a mérkőzések, de ez érthető: a koronavírus-járvány miatt a korosztályos ligákat idő előtt, március közepén lefújták. „Két hónapig bezártunk, ezt azzal kompenzáltuk, hogy egész nyáron dolgoztunk – kezdi az Euroliga-győztes mesteredző, a pécsi akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László. – Jelenleg is elég sok a kérdőjel, de bármi történjék, mi alkalmazkodunk az adott helyzethez; úgy vélem, ez a jó szakemberek egyik fő ismérve. Tudjuk, több sportágban törölték az őszi versenyeket, mi is csak bízhatunk abban, hogy elrajtolnak a bajnokságok. A tőlünk telhető legtöbbet megtesszük: elválasztjuk a három pályánkat, külön üzemeltetjük azokat, és betartjuk a fertőtlenítési szabályokat.”

Rátgéber László fontosnak tartja, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécsnek legyen csúcsa Forrás: ratgeberakademia.hu
Rátgéber László fontosnak tartja, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécsnek legyen csúcsa Forrás: ratgeberakademia.hu
Az egyesület január közepén államilag elismertté vált, emiatt új program kidolgozására is szükség volt. „Fontosnak tartjuk, hogy az akadémiánknak legyen csúcsa. Ennek érdekében az NB I/B piros csoportjában szereplő Budafok férficsapatával együttműködési megállapodást kötöttünk; huszonkét éves korig töltöttük fel játékosokkal a keretet, így Magyarország talán legfiatalabb felnőtt férficsapatát alkotjuk. A női vonalon hetven százalékban tulajdonosai lettünk annak a cégnek, amelyik a PEAC Pécs első osztályban szereplő együttesét üzemelteti. Mindezt azért, mert lehetőséget kell adnunk arra, hogy a játékosok egészen a profivá válásig, vagy aközben is gondolkozhassanak pécsi karrierben. Ehhez a Pécsi Tudományegyetemmel kötött együttműködésünkre is szükség van.” Nem csupán a pécsiek, a Budapesti Honvéd, a DEAC KA és a Soproni Darazsak Sportakadémia is állami minősítést kapott. Nemrégiben a debreceni nevelőműhely szakmai igazgatójával, Berényi Sándorral beszélgettünk arról, hogy öt új mestert igazolt a szakosztály.  A kilencszeres magyar bajnok Rátgébert arról kérdeztük, tapasztalható-e hasonló tendencia Pécsett: „Az akadémiai korosztályokba nem érkezett új edző, meg vagyok elégedve a trénereimmel, szerintem irigylésre méltó a névsorunk. A szakmai munka minőségét ráadásul folyamatosan ellenőrzöm. A feladatunk ettől függetlenül az, hogy a gyerekek mellett az edzőink fejlődése is folyamatos legyen, ez elengedhetetlen. Azt valljuk, hogy a játékosokat sem szabad felhalmozni a nagyobb korosztályokban. A serdülők között próbálunk toborozni, hiszen innentől még rengeteget tudunk adni a fiataloknak, hosszú távon foglalkozhatunk velük. Több idősebb, U18-as, U20-as kosarast igazoltak tőlünk az NB I-es csapatok, és erre büszkék vagyunk. Az a fiú, aki nem megy el, lehetőséget kaphat a másodosztályú együttesünkben. Minden tekintetben a lehető legmagasabb szintű körülményeket nyújtjuk a gyerekeknek és a szakembereinknek. Azt hiszem, ennek is köszönhető, hogy mindenki képes maximális fokozaton dolgozni nap, mint nap; ez a sikerünk egyik kulcsa, ezen az úton szeretnénk tovább haladni.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.