UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-09-06 08:55

Birkózás: vegyes tapasztalatokkal ért véget a kadét országos bajnokság Gyálon

Kétszáznyolc birkózó harminchárom súlycsoportban küzdött meg a kadét országos bajnoki címekét a Gyáli Sportcsarnokban szombaton; a három szakág vezetőedzőjével beszélgettünk a versenyen történtekről.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) először rendezett versenyt − a strandbirkózó országos bajnoki sorozatot leszámítva − március óta; a kadét országos bajnokságot szombaton a Gyáli Sportcsarnokban tartották, ahol 208 fiatal küzdött meg az érmekért. A mérlegelés után Hegedüs Csaba, olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, az MBSZ tiszteletbeli elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai tanácsadója nyitotta meg a versenyt, majd Bácsi Péter, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, a szövetség szakmai igazgatója vette át a szót tőle, s mondott beszédet.

A szabadfogású fiúk mezőnyében az UTE lett a csapatbajnok Forrás: birkozoszov.hu
A szabadfogású fiúk mezőnyében az UTE lett a csapatbajnok Forrás: birkozoszov.hu
A kötöttfogásúak mezőnye nem volt teljes, az Esztergomi BSE ugyanis nem vett részt a viadalon; a legutóbbi, februári rangsorversenyen négy súlycsoportban is ebből a klubból került ki bajnok. „Foghíjas mezőny volt, tizenöt ütőképes ifjú nem lépett szőnyegre, és ez meg is látszódott: kevés olyan kategória volt, amelyben szoros mérkőzéseket láttam. Az esélyesek magabiztos győzelmet arattak, rengeteg technikai tussal elért siker született. A serdülő Európa-bajnoki ezüstérmes Borosi Henrik, Kovács Ádám, a serdülő Eb-harmadik Takács Zsolt és a serdülő kontinensbajnok Varsányi László teljesítményét kiemelném, mindahányan remekül birkóztak” − elemzett a kadét kötöttfogású válogatott vezetőedzője, Kliment László. A szabadfogásúak mestere, Farkas Gábor jóval lelkesebben nyilatkozott az esemény után. „A srácoknak és nekem is nagyon hiányzott már a versenyzés − így Farkas. − A kisebb súlycsoportokban könnyedén nyertek az esélyesek, a felsőbb kategóriákban viszont parázs csatáknak lehettünk szemtanúi. Öröm volt látni, hogy a 2004-esek és a 2005-ösök borsot törtek a náluk idősebbek, a 2003-asok orra alá. Az EYOF-bronzérmes Kiss Benedeket például megverte a nála egy évvel fiatalabb Nagy Marcell a hatvan kilósok mezőnyében. Hetvenegy kilogrammban is majdnem meglepetés született; Rein Vilmos állt közel ahhoz, hogy maga mögé utasítsa Balázs Bálintot. Tökéletesen elégedett vagyok a történtekkel, kár, hogy a járvány miatt törölték az Európa-bajnokságot.” A lányok között szinte minden a papírforma szerint alakult, de ez közel sem volt ennyire egyértelmű: rendkívül szoros meccs zajlottak. „Gyakorlatilag mindenki itt volt, aki a világ- és a kontinensbajnokságon egyaránt érdekelt lehetett volna − mondja a szakág vezetőedzője, Gyurasits Csaba. − A kadét Eb-második Szenttamási Róza és a kadét Eb-aranyérmes Újfalvi Lili simán nyert. Utóbbi a megszokotthoz képest egy súlycsoporttal feljebb, a hetvenhármasok mezőnyében szerepelt; kiélezettebb csatát vártam Nyikos Veronikával szemben, de Lili hamar tusolta riválisát. A még serdülő Terék Gerda közel állt az ötvenhárom kilós Vizi Flóra legyőzéséhez, remek mérkőzés volt, de végül a rutin döntött utóbbi javára. Szintén kiváló ütközet zajlott a hatvanegy kilós serdülő Európa-bajnok Borsos Viktória és Soliman Yasmine között, az aranyérem aztán Borsosé lett.”

KADÉT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GYÁL A bajnokok Kötöttfogás 45 kg: Bodor András (Kertvárosi SE) 48 kg: Végh Máté (Esztergomi BSE) 51 kg: Rafael Dániel (Ceglédi VSE) 55 kg: Csomós János (Egri VSE) 60 kg: Takács Zsolt (ESMTK) 65 kg: Kovács Ádám (Dévaványa) 71 kg: Zurai Rajmund (Diósgyőri BC) 80 kg: Szinay Csaba (Diósgyőri BC) 92 kg: Varsányi László (Budapesti Honvéd SE) 110 kg: Borosi Henrik (Egri VSE) + 110 kg: Seregi Balázs (FTC) Kötöttfogású csapatverseny 1. Diósgyőri BC 20 pont 2. Egri VSE 19 pont (több aranyérmes) 3. ESMTK 19 pont Szabadfogás 45 kg: Miklós Mátyás (Dunaferr SE) 48 kg: Lengyel László (FTC) 51 kg: Rácz Balázs (Újpesti TE) 55 kg: Mizsei Zoltán (FTC) 60 kg: Nagy Marcell (Csepeli BC) 65 kg: Dely Marcell (Újpesti TE) 71 kg: Balázs Bálint (Tatabányai SC) 80 kg: Rizmajer Márton (Csepeli BC) 92 kg: Gellén Milán (Haladás VSE) 110 kg: Baksa Bence (Abonyi BC) + 110 kg: Tóth Zsombor (Kaposvári SI) Szabadfogású csapatverseny 1. Újpesti TE 22 pont 2. Csepeli BC 21 pont 3. Ferencvárosi TC 18 pont Női birkózás 40 kg: Pfiszterer Anna (Tatabányai SC) 43 kg: Lázár Csenge (Tatabányai SC) 46 kg: László Nikolett (ESMTK) 49 kg: Matyi Vivien (ESMTK) 53 kg: Vizi Flóra (Csepeli BC) 57 kg: Szenttamási Róza (Csepeli BC) 61 kg: Borsos Viktória (Kőbánya SC) 65 kg: Elekes Enikő (Kőbánya SC) 69 kg: Nagy Noémi (Egri VSE) 73 kg: Újfalvi Lili (Kecskeméti TE) + 73 kg: Szőke Tímea (Bajai BC) Női birkózó csapatverseny 1. Kőbánya SC 22 pont (több ezüstérmes) 2. Csepeli BC 22 pont 3. ESMTK 21 pont

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.