UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-09-06 16:00

Kajak-kenu: ismét világszínvonal – Kőhalmi Emese és Szellák Szabina is nagyot ment a szolnoki ob-n

A felnőtt és az utánpótlás kajak-kenu országos bajnokságon is nagyszerűen szerepeltek az utánpótláskorú versenyzők. A KSI két különösen jól teljesítő kajakosát, Kőhalmi Emesét és Szellák Szabinát látogattuk meg.

A különféle világversenyek halasztásával és törlésével az év talán legfontosabb versenyévé nőtte ki magát a nyár végi, szolnoki kajak-kenu országos bajnokság, mind a felnőttek, mind pedig az utánpótláskorúak között. Már a „nagyok” mezőnyében is olykor-olykor felkaptuk a fejünket a fiatalok nagyszerű teljesítményére. Ilyen volt a 20 éves Varga Ádám sikere K–1 1000 méteren, amikor legyőzte a szám aktuális világbajnokát, Kopasz Bálintot, de ismét érkezett az egyaránt 21 éves kenus, Adolf Balázs és Fejes Dániel már-már menetrendszerű párosgyőzelme. A női kajakosok között pedig a bajnok Csipes Tamara mögött szintén felsorakozott az utánpótlás: 1000 m-en Kőhalmi Emese (18) a második, Rendessy Eszter (18) pedig a harmadik helyen lapátolt a célba.

Kőhalmi Emese 500 és 1000 méteren is nyert az ifjúsági ob-n Forrás: MKKSZ
Kőhalmi Emese 500 és 1000 méteren is nyert az ifjúsági ob-n Forrás: MKKSZ
Ami pedig az U23-as, ifjúsági és serdülő viadalon elért győzelmeket illeti, Kőhalmi mellett még a szintén KSI-s Szellák Szabinát érdemes kiemelni, már csak azért is, mert mindketten talán a legnehezebb terepen, az ifjúsági korú kajakosok között alkottak nagyot. Ebben edzőjük, Gintl Andrea is egyetért, aki szerint a mezőny első négy-öt versenyzője közül gyakorlatilag bárki jó eséllyel pályázna a világbajnoki címre. Azaz alighanem ezekben a számokban nehezebb megnyerni a magyar bajnokságot, mint a világbajnokságot lett volna… Az egyesben 500 és 1000 méteren is győztes Kőhalmi Emese természetesen sajnálja, hogy utolsó évesként az idén nem tudja megvédeni három tavalyi vb-címét, de az ob-eredményeket látva így sem lehet elégedetlen az évével. „Örültem, hogy az ifiben kétszer is nyertem az egyéniben, de a legnagyobb boldogságot a felnőttek között nyert ezüstérem okozta. Természetesen szerettem volna a világbajnokságon újra jól menni, ez sajnos már biztos nem jön össze, de még hátra van az Olimpiai Reménységek Verseny, illetve a szegedi Világkupa, vagyis még kétszer két számban bizonyíthatok.” Hasonlóan a forgatókönyv Szellák Szabinával kapcsolatban is, aki az ifjúságiak között a harmadik egyéni számban, 200 méteren nem talált legyőzőre, valamint K–2 500 méteren Zupkó Vandával nyert, és az egyhetes versennyel kapcsolatban nem maradt benne hiányérzet.
Szellák Szabina egyesben és párosban és aranyérmet nyert Fotó: Mekli Zoltán
Szellák Szabina egyesben és párosban és aranyérmet nyert Fotó: Mekli Zoltán
„Kemény próbatétel volt, öt napot végig versenyeztünk, és úgy érzem, az összes számban kihoztam magamból a legtöbbet. Az utánpótlásfutamok is elég jól sikerültek, de a legnagyobb bravúr szerintem a felnőttek között ötszáz párosban elért ezüstérem, aminek köszönhetően Vandával kijutottunk a szegedi Világkupára. Ezek után tényleg nem is tudnám boldogabban értékelne ezt az egyhetes országos bajnokságot.” Az éremtáblázatot is a KSI-sek uralták 26 arany-, 18 ezüst- és 23 bronzéremmel, de természetesen nem csak róluk érdemes beszélni, hanem az egész utánpótlás-válogatottról, amelynek tagjai most már a szeptember 17-én rajtoló szegedi ORV-re hegyezik ki a formájukat. A hazai szövetség szakmai igazgatója, Boros Gergely is elégedetten nyilatkozott a fiatalok felkészültségéről. „Nagyon színvonalas versenyt produkáltak, főleg ahhoz képest, hogy a koronavírus-járvány miatt mennyire nehezen indult ez az év. Óriási csaták zajlottak szinte az összes egyes és páros versenyszámban, látszott a gyerekeken, hogy jól felkészülten, és mennyire motiváltan álltak oda. Öröm volt nézni, hogy továbbra is milyen elképesztő erő van a hazai utánpótlásban.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.