UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-09-06 10:52

Labdarúgás: elkezdődött a visszaszámlálás – Szlovénia ellen tesztelheti magát az U21-es válogatott

Vészesen fogy az idő a júniusról márciusra előrehozott, részben hazai rendezésű U21-es Eb rajtjáig, így minden felkészülési mérkőzés felértékelődik. A Gera Zoltán vezette korosztályos nemzeti csapat hétfőn azzal a szlovén együttessel néz farkasszemet, amely tavaly legyőzte a mieinket.

Kevesebb szó esik róla, pedig egyértelmű: a koronavírus-járvány a sportolók mellett talán a válogatott edzők életét keseríti meg leginkább. Hiszen gondoljunk csak bele, épülőben van egy U21-es válogatott, amelynek 2021 március végére kellene csúcsformába kerülnie – ekkor rendezik ugyanis a korosztályos Európa-bajnokság csoportkörét, amelyen – társházigazdaként – a mieink automatikusan részt vehetnek. Csak hát nem könnyű úgy egységes csapatot varázsolni, hogy az edző fél évig nem látja a játékosait…

Jelentősen átalakult az U21-es válogatott összetétele az előző kerethirdetés óta Forrás: mlsz.hu
Jelentősen átalakult az U21-es válogatott összetétele az előző kerethirdetés óta Forrás: mlsz.hu
Sajnos az elmúlt fél évben edzéseket nem vezényelhettünk, de volt időm képezni magamat, a futballal foglalkozni és visszanézni a meccseinket – fogja fel optimistán a kialakult helyzetet Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője. – Nyilván jobban örültünk volna, ha júniusban rendezik az Európa-bajnokságot, és hosszabb felkészülést követően állunk rajthoz. Így viszont a bajnoki menetrendből kell majd beesni az Eb-re, persze az ellenfeleknek ugyanezzel a problémával kell szembenézniük. Nagyon kiszámíthatatlan, mennyi idő jut a további összetartásokra. Októberre és novemberre egyaránt egy nemzetközi felkészülési meccset szerveztünk le, emellett élvonalbeli klubokkal szeretnénk edzőmeccseket játszani, ám fontos lenne, hogy januárban és februárban is találkozzon a keret.” Mivel a vírushelyzet alakulását lehetetlen előre megjósolni, foglalkozzunk inkább a jelennel: hétfőn 15 órától, Szombathelyen a szlovénokkal meccsel a Gera-csapat. „Nagyon nehezen találtunk ellenfelet, a hétfői vetélytárs ráadásul nem olyan stílusban futballozik, mint amilyet az Európa-bajnokságra kijutó ellenfeleinktől várhatunk. A szlovénok nagyon mélyen védekeznek, többnyire nyolc-tíz játékos helyezkedik a labda mögött, és a felívelések után próbálják begyűjteni a labdákat. Szeretnénk ellenük élesben gyakorolni a támadásvezetéseket és a védekezésbe történő gyors visszarendeződést, ezen lesz a fő hangsúly Szombathelyen. Fegyelmezetten kell játszanunk, gyorsabban kell megoldanunk az átmeneteket, és lehetőség szerint magasabban nyomást helyezni az ellenfélre. Az előző felkészülési mérkőzéseken kevés helyzetet tudtunk kidolgozni, bízom benne, hogy ebben sikerül előrelépnünk hétfőn” – tette hozzá Gera Zoltán. A kevés helyzetről csak annyit, hogy amióta Gera az U21-es válogatott szövetségi edzője, összesen két gólt szerzett a nemzetközi felkészülési mérkőzéseken a gárda, amely ugye még nyeretlen az FTC-klubikon regnálása alatt – többek között a szlovén korosztályos együttestől is kikapott 1–0-ra tavaly ősszel. Persze, a múltból nem érdemes kiindulni, ha csak azt vesszük alapul, hogy a mostanit megelőző kerethirdetés óta 15 (!) helyen változott a válogatott összetétele (ebben közrejátszott a pénteki Kisvárda – Puskás Akadémia NB I-es bajnoki, a sérülések, a felnőttválogatottból érkező meghívók, valamint természetesen a koronavírus is).
Gera Zoltán (jobbról) szerint a helyzetek kialakításában kell rengeteget fejlődnie csapatának Forrás: mlsz.hu
Gera Zoltán (jobbról) szerint a helyzetek kialakításában kell rengeteget fejlődnie csapatának Forrás: mlsz.hu
Újoncok sora várhatja, hogy bizonyítson Gerának: akit talán érdemes kiemelni, az egyrészt az MTK-s Mezei Szabolcs (19), aki a legtöbbet játszó 2000. január 1-jén vagy az után született, magyar labdarúgó jelenleg az NB I-ben. Másrészt ketten, név szerint a Parma felnőttcsapatába is bekerülő Balogh Botond (18) és a belga Genkkel szerződést hosszabbító Németh András (17) lehetőséget kaphatnak abból a 2002-es korosztályból, amely tavaly Eb-n és vb-n szerepelt. „Úgy gondolom, nem lesz probléma a fiatalabbak beilleszkedésével. Nyilván, óriási megtiszteltetésnek élik meg, hogy az U21-es válogatottal készülhetnek. Extrán motiváltak, megpróbálják rólunk, idősebbekről letépni a mezt, de nincs ezzel semmi probléma. Sőt, ez mindenkit jobb teljesítményre sarkall” – mondja a már rutinos csapattagnak számító Demjén Patrik (22). Azt csak sejtjük, az újoncok mennyire teszik oda magukat, de a keresztszalag-szakadása miatt négyszer kés alá fekvő, az U21-es válogatottba 2017 áprilisa után visszatérő Kleisz Márk (22) egészen biztosan megbecsül minden egyes percet, amit nemzeti színekben tölthet. „Igen, hosszú sérülés van mögöttem, majdnem két és fél évet kellett összesen kihagynom. Tudom, még van hova fejlődnöm, de amióta újra rendesen edzek, úgy érzem, folyamatos a formajavulásom. Hatalmas motiváció, hogy most itt lehetek az U21-es válogatottban. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megmutassam, valóban helyem van a keretben.” Hogy a fiatalokkal és nagy visszatérőkkel felvértezett korosztályos nemzeti csapat mire megy a szlovénok ellen, hétfőn 15 órakor az M4 Sporton megtekinthetjük.

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE Kapusok: Demjén Patrik (ZTE FC), Kovács Péter (Budaörs) Védők: Hinora Kristóf (Vasas), Szűcs Kornél (DVTK/Kazincbarcika), Balogh Botond (Parma), Tóth Bence (Vasas), Nagy Zsombor (MTK Budapest), Gergényi Bence (ZTE FC), Zeke Márió (Mol Fehérvár FC) Középpályások: Hidi M. Sándor (Vasas), Kleisz Márk (Vasas), Kiss Bence (Haladás), Palincsár Martin (MTK Budapest), Szánthó Regő (ZTE FC), Mezei Szabolcs (MTK Budapest) Támadók: Németh András (Racing Genk), Schön Szabolcs (MTK Budapest), Bíró Bence (MTK Budapest), Dragóner Filip (ZTE FC)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.