UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-09-12 08:55

Kosárlabda: Balogh Juditnak változtatnia kellett a BEAC rendszerén, de számít a fiatalokra

„Minden szerdán és szombaton mérkőzéseink lesznek, ezt nem lehet végigcsinálni légiósokkal és két magyarral, nagyon fontos lesz, kinek, mennyire hosszú a kispadja; minden játékosunkra szükségünk lesz. Jelenleg hét U20-as és nyolc U23-as kosarasunk van, tehát még mindig fiatal a keretünk” − mondja honlapunknak az ELTE BEAC Újbuda női kosárlabdacsapatának vezetőedzője, a magyar kosárlabda halhatatlanjai közé választott Balogh Judit.

A koronavírus-járvány miatt idő előtt lefújt női első osztályú kosárlabda-bajnokság tizenkettedik helyén állt az ELTE BEAC Újbuda csapata, amely hét utánpótláskorúval a keretében versenyzett 21 fordulón át. Az együttest 2004 óta irányító, 223-szoros válogatott Balogh Judit sajnálja, hogy nem fejeződött be a liga.

Balogh Judit a folytatásban is támaszkodni szeretne a fiatalokra Forrás: beac.hu
Balogh Judit a folytatásban is támaszkodni szeretne a fiatalokra Forrás: beac.hu
„Szerintem nehezen lehet értékelni az évadot, hiszen véget sem ért. Csapatjátékban az együttes teljesítménye nagyban függ a riválisok erősségétől is. Ez a kiírás rendkívül kemény volt, de sajnos nem a magyar játékosok miatt, hanem a kiváló képességű légiósok okán. Úgy vélem, ez teljesen felborította az alsóház erőviszonyát, és erre nem számítottunk. Az utóbbi tizenhat évben mi azt képviseltük, hogy hazai kosarasokat, fiatalokat szerepeltetünk folyamatosan; ez a szisztéma gyakorlatilag megbukott, mert tudomásul kellett vennünk, hogy ezen rendszer mentén még a bennmaradást is kockáztatjuk. Ebből adódóan az összes alakulat arra lett kényszerítve, hogy minél több, jó külföldit igazoljon” − nyilatkozza a háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes mester. A magyar kosárlabda halhatatlanjai közé választott szakember szavaiból sejthető, változások lesznek a BEAC keretében, amely ettől függetlenül is támaszkodni szeretne az utánpótlására. Benke Sárára, György Tímeára, Laklóth Annára, Tóth Dorinára, Tóth Frankára és Vincze Virágra nem számíthatunk az október 3-án rajtoló bajnokságban. Boros Júlia, Czank Tímea, Koch Dóra érkezett, rajtuk kívül három légióst várunk még. A junioregyüttesünkből Katona Boglárka csatlakozik a liga második felében, neki fizikailag erősödnie kell még, de mindenképpen számítunk rá, mert nagyon tehetséges. Minden szerdán és szombaton mérkőzéseink lesznek, ezt nem lehet végigcsinálni légiósokkal és két magyarral, nagyon fontos lesz, kinek, mennyire hosszú a kispadja; minden játékosunkra szükségünk lesz. Jelenleg hét U20-as és nyolc U23-as kosarasunk van, tehát még mindig fiatal a keretünk.” Balogh Judit gyakran találkozik a hazai sajtóban azzal a kritikával, miszerint az iskola és az élsport közötti összeférhetetlenségről beszélnek az edzők. Erre szeretne ezúton is reagálni: „Ezt bosszantónak tartom. Úgy vélem, mindenkinek a saját döntése, akar-e tanulni az edzések mellett. Nem is lehet vitás, a kettő bőven megfér egymás mellett, csak akarni kell. Az én olvasatomban ehhez hozzátartozik az is, hogy jelen vannak a gyerekek az egyetemi vagy középiskolai oktatáson; élményeket szerezhetnek, megélhetik, milyen az egyetemi légkör, szocializálódhatnak, netán kutatásokban vehetnek részt. Persze, ez kompromisszumot igényel, néha nekünk, edzőknek le kell mondani emiatt arról, hogy részt vesz a tanítványunk a foglalkozásunkon, de ezektől a fontos tapasztalatszerzési lehetőségektől nem foszthatjuk meg őket!” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.