UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-09-12 15:45

Sakk: játékos jövőért edz az online olimpián is remeklő Demeter Dorina

Nemrégiben nagyszerűen helytállt az online sakkolimpia U20-as női mezőnyében a 14 éves Demeter Dorina, akinek komoly céljai vannak a sportágában.

A túrkevei strandon 5 évesen látott először sakkbábukat – rögtön az óriás fajtából –, most augusztusban pedig 14 esztendősen volt a legjobb nyolc között végzett magyar válogatott egyik legbiztosabb pontja az online sakkolimpián.

Demeter Dorina nagyszerűen helytállt az online sakkolimpián
Demeter Dorina nagyszerűen helytállt az online sakkolimpián
A kisújszállási Demeter Dorina 2013-ban iratkozott be az iskolai sakkszakkörre, első versenyén máris második lett, majd sorra nyerte a gyerektornákat. Korosztályos országos bajnoki címei mellett 2015-ben utánpótlás-vébén is járt, egy évvel később női mesterjelölt lett (WCM), majd 2017-ben, miután elérte a 2100 Élő-pontot, FIDE mesterré avanzsálódott, és vezette a korcsoportja világranglistáját. Még ebben az évben nyerte meg a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon a Jövő bajnoka-versenyt, és jutott ki a 2018-as Isle Of Man elnevezésű rangos tornára. Legnagyobb eredményeként azonban az online sakkolimpiai részvételt említi. „Nagyon örültem, hogy meghívást kaptam. Egyből azt mondtam, minden programot félreteszek, csak játszhassak a csapatban. Életem első válogatottsága volt, próbáltam a lehető legjobban felkészülni rá, és úgy érzem, egészen jól teljesítettem.” A 15 perces játékidővel és 5 másodperces lépésenkénti bónuszidővel zajló olimpia fordulóiban minden csapatból két férfi, két női, és egy-egy U20-as leány- és fiújátékos játszott összesen hat táblán.
Demeter Dorinának nagy céljai vannak a sakkban
Demeter Dorinának nagy céljai vannak a sakkban
Papp Gábor szövetségi kapitány válogatottjában Dorina mellett Gaál Zsóka, Kozák Ádám és Persányi Barnabás képviselte a fiatalokat. A csapat a Divízió 2-ben kezdett, ott Dorina 4 partijának mindegyikét megnyerte, a Top Divízióban 4-ből 2 pontot hozott, és már az egyenes kieséses szakaszban, a németek ellen is igen értékes döntetlent ért el. A magyarokat a nyolc között a későbbi győztes (az indiaiakkal megosztva) oroszok állították meg. „Az online olimpia előtt nem volt bennem félelem, mert ezen a versenyen én csak nyerhettem. Nagy lehetőségként fogtam fel. Örülök, hogy sok szerephez jutottam, a kazahok és a németek ellen is egy U14-es világbajnokkal sikerült remiznem. Ezt a két partit tartom a legemlékezetesebbnek.” Dorina és a 13 éves Gaál Zsóka is kitett magáért, pedig az olimpiát megelőzően Papp Gábor úgy vélte, az U20-as lányok lehetnek a válogatott legsebezhetőbb pontjai. „A kapitány büszke volt ránk a verseny után, azt mondta, ennél jobb teljesítményt nem is várt el. A városunkban is nagyon sokan gratuláltak. Az utcán megszólítottak, és a közösségekben is mindenki tudott a sikerről, amelyekbe járok. Valóban nem számítottunk a legerősebbeknek, mert az egyenes kieséses szakaszban már női nagymesterek és női nemzetközi mesterek is játszottak, de jó érzés, hogy helytálltunk.” A tinédzser elmondta, főedzőjével, Ribli Zoltán nagymesterrel alaposan megerősítették, szélesítették a megnyitási repertoárját, így jelenlegi célja, hogy újra elérje a 2100 Élő-pontot. Ha hosszabb távon gondolkodik, azt szeretné, hogy szeretett sportága megélhetést is nyújtson számára felnőttkorában. Ahogyan mondja: „Nem csinálni mást, csak sakkozni.” És, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy ez így is legyen? Minden bizonnyal tovább sakkozni. Dorina több elfoglaltságot is kipróbált, míg nem a bábuk mellett tette le a garast. Jelenleg kiegészítésként kerékpározik és latin táncórákat vesz. Hogy van-e bármilyen hasonlóság a rumba és a sakk között? Szerinte: „Nem sok. Talán annyi, hogy a lépéseket elég jól be kell gyakorolni.” További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.