UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-09-17 20:47

Öttusa: több korosztály is tesztelte az új versenyrendszert

A nők között a 21 éves Guzi Blanka, a férfiak mezőnyében a 20 esztendős Bőhm Csaba nyerte az öttusázók tatai tesztversenyét.

Négytusa és öttusa tesztversenyt rendezett a hazai szövetség, ezzel segítve, hogy ha ismét a szokásos menetrend szerint zajlanak a versenyek, a korábban eldöntött változtatásokat be tudják vezetni. A dinamikusabb és a nézők számára jobban követhető négytusa-lebonyolítás szerepelt volna a 2022-es dakari ifjúsági olimpián, és bár a világeseményt elhalasztották, a keletkező űr kitöltésére a nemzetközi szövetség a korosztály számára Pierre de Coubertin ifjúsági kupa néven nemzetközi versenyt tervez az új formátumban. A kieséses rendszerű viadalon a vívás utáni három számot összekötve teljesítik a résztvevők.

Guzi Blanka nyert a női mezőnyben Fotó: Láng Péter
Guzi Blanka nyert a női mezőnyben Fotó: Láng Péter
Ennek tesztelésére eddig Buenos Airesben, Kairóban, a franciaországi Perpignanban és a németországi Weidenben került sor, az utolsó próbaversenyt rendezték Csepelen. Ez egyben az első, a nemzetközi szövetség által jóváhagyott viadal is volt a februári felnőttvilágkupa óta. A lányok versenyét az UTE ígérete, a 15 éves Tóth Dorka Sára nyerte az egyaránt 2006-os születésű Zémán Zóra Zoé és Dézsi Karen előtt. A fiúk között a névsor legrutinosabb tagja, a 20 esztendős Bőhm Csaba győzött, a Kőbánya SC fiatalja mögött Batuska Dominik a második, Pataki Gergely a harmadik helyen zárt. Hogy Bőhm jó formában van azt a tatai öttusa tesztverseny felnőttmezőnyében is megmutatta. A visszafogottabb lovaglás után a vívást 20–10-zel zárta, az úszásban a harmadik, a laser runban a negyedik legjobb idő volt az övé, ezzel a teljesítménnyel az élen végzett. A nők között a miskolci Swimming Pentathlon 21 éves versenyzője, Guzi Blanka nyert, miután nagyon magabiztosan vívott (20–8), és a kombinált számot is a leggyorsabban abszolválta. A négytusa-tesztverseny részletes eredménye: Lányok, Fiúk Az öttusa-tesztverseny részletes eredménye: Nők, Férfiak További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.